Zwemmen of verzuipen: hoeveel begeleiding heb je nodig als starter

Geschreven door: Marieke van Leijden

Als jongste generatie werkenden is het soms zoeken naar de juiste balans tussen begeleiding en in het diepe gegooid worden. Er is niet altijd een volledig uitgekristalliseerd inwerkprogramma beschikbaar als je aan een nieuwe baan begint. Dat maakt het soms moeilijk om precies te weten wat er van je verwacht wordt. Maar ook jouw leidinggevende heeft niet altijd een helder beeld van wat de jongste generatie werkenden nodig heeft om goed van start te gaan. Belangrijk dus om samen in gesprek te gaan en te bespreken waar voor jullie de balans ligt tussen begeleiding en in het diepe gegooid worden.

Het gewenste resultaat


Zorg dat het einddoel van jouw project of takenpakket helder en SMART geformuleerd is en bedenk vervolgens welke concrete tussenstappen nodig zijn om daar te komen. Zorgen voor een goede planning en overzicht geeft houvast - net als een zwemvest dat doet ;-). Spreek bijvoorbeeld een resultaat op half jaarbasis af en splits dat op naar kwartaal-, maand- en weekplanningen. Wekelijks of tweewekelijks de voortgang bespreken met je leidinggevende kan in het begin ook houvast geven. Diegene kan dan ook helpen met prioriteiten stellen, wat in het begin vaak nog lastig is om zelf te doen omdat je het grotere plaatje nog niet altijd ziet.

Sparringpartner


Een ervaren collega kan hier ook in helpen. Het is fijn om een vast aanspreekpunt te hebben waar je mee kunt sparren. In de jongste generatie werkenden is er steeds meer behoefte aan een buddy binnen de organisatie om van elkaar te leren. Als starter kan je veel leren van je meer ervaren collega’s, maar andersom zijn jouw kennis, skills en frisse blik ook heel nuttig voor je collega’s.

Experimenteren


Bespreek de ruimte die er is om te experimenteren en fouten te maken. Daar leer je namelijk van. Zo is het in het hele leven, maar al helemaal aan het begin van je loopbaan. Hier zijn wel twee dingen voor nodig: Lef en vertrouwen. Lef om een onbewandeld pad in te slaan, en vertrouwen tussen jou en je leidinggevenden dat je niet wordt afgestraft als het pad doodlopend blijkt te zijn.

Neem de tijd


Wees realistisch in de doelen die je stelt. De jongste generatie werkenden kenmerkt zich door hun torenhoge verwachtingen van zichzelf. Het is daarom slim om niet honderd taken tegelijk op je te nemen en te verwachten dat je overal meteen in uitblinkt. Gun jezelf de tijd en wees niet te ongeduldig. Het is oké dat je nog niet alles weet en kunt. Houd er vooraf al rekening mee dat een nieuwe baan (zeker je eerste baan) je energie gaat kosten. Je kunt dus niet van jezelf verwachten dat je je privéleven net zo druk houdt als toen je nog niet werkte - dit vraagt echt om aanpassingen. Geef jezelf tijd om bij te komen van alle nieuwe indrukken en weer op te laden.

We hopen dat deze tips je helpen om een goede start te maken met je nieuwe baan. Met heldere verwachtingen, een buddy, ruimte om fouten te maken en een beetje geduld, staat je vast een mooi begin van je loopbaan te wachten.

Inschrijven

Pssst...

Als je via Studelta gaat pionieren, volg je tijdens jouw avontuur gelijktijdig een intensief trainingsprogramma in onze Gym, dat jou in dit turbulente eerste jaar helpt. En je wordt begeleid door een projectcoördinator, die ook contact onderhoudt met jouw opdrachtgever. Bekijk snel onze avonturen en schrijf je in.