Zorglogistiek: zo verbeter je de processen in de zorg

Zorglogistiek is superbelangrijk. Om de zorg betaalbaar te houden, wachtlijsten te verkorten en daarmee uiteindelijk personeel én cliënten te helpen. Steeds meer instellingen investeren in hun zorglogistiek; daarmee werken ze efficiënter en verbeteren ze interne processen. In dit blog nemen we je mee in de wereld van de pioniers van Studelta, die daar dagelijks bij helpen.

Waarom is een verbetering van de zorglogistiek nodig?


In Nederland wordt iedereen die binnenkomt bij een zorginstelling, arm of rijk, geholpen op dezelfde manier. Wie betaalt die zorg? Niet alleen de patiënt. Via een ingewikkeld administratief systeem worden zorgkosten berekend aan verschillende partijen. Dat gaat nog weleens mis. Met als gevolg dat bijvoorbeeld jeugdzorg- en GGZ-instellingen of verpleeghuizen in de rode cijfers komen. Of dat cliëntgegevens op straat komen te liggen. In die gevallen kan het verbeteren van de interne processen een zorginstelling enorm helpen.

Deze dingen kunnen bijvoorbeeld efficiënter


Stel, je hebt een kind met autisme. Jullie gaan naar een specialist die jullie als gezin helpt om hier beter mee om te gaan. De behandelingen duren bij elkaar ongeveer 80 uur. Die worden doorgaans vergoed door de gemeente. Maar als de zorginstelling de 80 uur daar in rekening brengt, krijgt deze bijvoorbeeld maar 60 uur vergoed. Dat komt doordat:
• de therapieën niet de juiste codes hebben;
• een bepaalde behandeling binnen deze zorginstelling meer tijd kost dan dat de gemeente standaard noemt;
• er andere zaken op het vlak van proces, administratie of wet- en regelgeving niet op elkaar aansluiten of niet efficiënt geregeld zijn.

Voorbeelden van oplossingen


Dit soort uitdagingen vraagt om een frisse blik, het liefst van iemand van buiten de organisatie die vraagstukken met andere ogen bekijkt. Om mensen die digitale hulpmiddelen, zoals een digitaal cliëntdossier, op een efficiënte manier kunnen inzetten. Die kritische vragen stellen. En het management de stuurinformatie leveren die nodig is om de juiste beslissingen te nemen. Op die manier hebben onze pioniers, junior consultants in de zorg, al heel wat processen efficiënter gemaakt.

Voor deze organisaties verbeterden onze pioniers de zorglogistiek:
• Voor een GGZ instelling in de regio Laren zorgde onze pionier dat de patiëntreis – van het bemachtigen van een plekje op de wachtlijst naar opname – efficiënter en sneller verliep.
• Voor een GGZ instelling in de regio Amsterdam ontlastte onze pionier de behandelaren een tijd op administratief gebied. Vervolgens dacht hij kritisch mee over het verbeteren van de administratieve processen die voor alle partijen snelheid en overzicht creëerden.
• Voor een GGZ instelling in de regio Amsterdam verdiepte onze pionier zich in het nieuwe Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Zij gaf hierover trainingen aan medewerkers, maakte risicoanalyses en schreef beleidsstukken. Zo kon deze GGZ instelling zich op alle afdelingen van de organisatie aan de nieuwe wet- en regelgeving houden.

Tip: schakel een junior zorgconsultant in


Junior consultants, zoals onze pioniers, hebben de kwaliteiten die je zoekt wanneer je processen wilt verbeteren. Wat ze meenemen: actuele kennis en een flinke dosis enthousiasme. Ze spreken graag zoveel mogelijk mensen van allerlei afdelingen, stellen de juiste vragen en richten (digitale) systemen zo in dat ze wél werken. Ook niet onbelangrijk: ze zijn net zo gemotiveerd als jij om de zorg te verbeteren.

Waarom onze pioniers waardevol zijn voor jou
• Onze pioniers beginnen in jouw organisatie als gewone medewerker, maar leergierig als ze zijn groeien ze snel uit naar adviseur.
• In alle gevallen laten zorginstellingen weten dat hun werkcultuur is veranderd door de komst van de pionier. Hij of zij brengt verse energie en activeert de collega’s.
• Het inzetten van een pionier is investeren in de toekomst. 85% van de pioniers blijft na het project daadwerkelijk bij de organisatie werken.

 

Arno Voorn, Adviseur Zorg

Benieuwd hoe onze pioniers kunnen helpen?

Neem dan contact op met Arno Voorn, Adviseur Zorg