Zeven letters, twee woorden: DOE IETS

Toen ik nog vlak bij het Amstelstation in Amsterdam woonde, fietste ik vanuit het centrum geregeld over de Wibautstraat naar huis. Aan het eind van deze lange straat, waar de weg een bocht naar links maakt richting het Prins Bernhardplein, rijd je onder het spoor door. In grote, van staal gevormde letters, prijken daar op de brug de woorden DOE IETS. Geen wereldschokkende woorden misschien, maar toch maakten die zeven letters altijd iets in mij los als ik er onderdoor fietste. Alsof die woorden daar speciaal voor mij zo pontificaal zijn neergezet, dacht ik dan. Aangenaam: Lisanne, bedachtzame twijfelaar.

Een goede vraag
Je kent hem vast wel, die theorie van de ijsberg. Het gedeelte van de ijsberg dat zich onder het wateroppervlak bevindt – het grootste gedeelte! – is onzichtbaar. Hetzelfde geldt voor je identiteit. Je uiterlijke kenmerken zijn fysiek waarneembaar voor zowel jezelf als voor anderen, maar wat jou beweegt in het leven, waar je gelukkig of juist ongelukkig van wordt, dát is niet zichtbaar. Misschien weet je dat zelf ook niet eens goed te verwoorden, terwijl die informatie heel waardevol is. Niet alleen in je privéleven, maar ook – zo heb ik zelf ervaren – op de arbeidsmarkt. Ik ken mijn valkuilen (ik ben dus nogal twijfelachtig), maar ken ik ook mijn kwaliteiten, waarden en drijfveren? Wat zorgt ervoor dat ik fluitend naar m’n werk ga? Best een goede vraag om jezelf eens te stellen.

En het antwoord?
Maar hoe kom je achter het antwoord? Hoe DOE je dat “IETS”, om maar even in de woorden van het Wibaut-kunstwerk te blijven? In december begon ik, als nieuwe medewerker bij Studelta, aan het Basisprogramma in de Gym. Tijdens dit trainingsprogramma helpen verschillende coaches en sprekers mij en de pioniers waaruit mijn groep bestaat met deze vragen op weg. We gaan op onderzoek uit. Niet alleen naar wie wij zelf zijn, maar ook naar wie de ander is en hoe de organisaties waarin we werken in elkaar steken. We doen vooral veel. Dat betekent dat we met z’n allen maandelijks bij elkaar komen om te vragen, schrijven, vertellen, onderzoeken, voelen, tekenen en boksen (ja, echt). De uitkomst van dit programma, die bepalen we eigenlijk helemaal zelf. Die is namelijk afhankelijk van wat je zelf wil leren.

En nu verder
De eerste twee dagen van het Basisprogramma zitten er voor mij op, mijn leerdoel is met behulp van de groep als klankbord geformuleerd. Hint: het heeft iets te maken met die zeven letters op die brug aan de Wibautstraat die mij laatst weer zo indringend aankeken, deze keer tijdens een rondje hardlopen. Die twee woorden staan op namelijk op dat onzichtbare gedeelte van de ijsberg Lisanne geschreven, realiseerde ik me. Best een fijne houvast. Ben je net als ik benieuwd wat ik de komende maanden nog meer over mezelf ga leren in de Gym van Studelta? Houd dan ons nieuws in de gaten!

de Gym

Blijf jezelf ontwikkelen!

In de Gym zorgen we ervoor dat jij je ontwikkelt van starter tot professional. Wil je weten hoe? Bekijk dan het traject!