Wij vinden de juiste pionier voor jouw organisatie! Maar hoe?

Een tijd geleden vertelden we je meer over hoe we bij Studelta te werk gaan in het selectieproces van pioniers voor jouw organisatie. Wij geloven namelijk niet in het doorschuiven van cv’tjes, maar gaan op zoek naar een écht duurzame match tussen organisatie en pionier. Tijdens het selecteren zoomen we in op een aantal neurologische niveaus, waaronder de missie, de identiteit en de waarden van een potentiële pionier. Maar er komt natuurlijk nog meer bij kijken: recruiten is tenslotte een ambacht, geen fabriek.

De uitblinkers
Met alleen missie, identiteit en waarden ben je er namelijk nog niet. Uiteraard heeft een geschikte pionier ook bepaalde vaardigheden nodig. We hebben het dan niet zo zeer over eerdere werkervaring - een cv zegt tenslotte lang niet alles! - maar meer over de talenten die iemand van nature al heeft en waar hij of zij in uitblinkt. Voorbeelden? Misschien zoekt jouw organisatie wel iemand die heel goed kan samenwerken of juist iemand die individueel goed functioneert en niet bang is om op eigen houtje aan de slag te gaan. Moet iemand in chaotische situaties goed kunnen gedijen, of juist heel goed kunnen omgaan met structuur en regelmaat?

Wat valt er te zien?
Het waarneembare gedrag van een potentiële pionier die bij ons op kantoor op gesprek komt, is ook belangrijk. Stel, je zou een camera installeren tijdens het gesprek en naderhand de videobeelden terugkijken. Wat zou je dan opvallen? Lacht iemand veel, of juist niet? Komt hij of zij heel gespannen over of juist heel vrij en zelfverzekerd? Gedrag uit zich verder ook verbaal: welke woorden kiest iemand, komt iemand snel en makkelijk to the point of zijn daar veel woorden voor nodig? En kan de pionier zijn of haar antwoorden ook ondersteunen met goede, concrete voorbeelden? En stel je nu eens voor dat de achtergrond van de videobeelden niet ons Studelta-kantoor is, maar jouw organisatie. Zie je dan een match?

...en omgeving!
Spreekt eigenlijk ook voor zich: we vragen de pionier in wat voor omgeving en natuurlijk in wat voor sector hij of zij zichzelf ziet werken. Hoe ziet die toekomstige ideale werkplek eruit: een bedrijf met achthonderd man of juist liever veel kleinschaliger? De omgeving waarin iemand tot bloei en het meest tot z’n recht komt, is natuurlijk heel persoonsafhankelijk. Uiteindelijk moet die omgeving ervoor zorgen dat de pionier kan blijven groeien en zijn of haar volledige potentieel kan ontsluiten.

Dat waren ze, de neurologische niveaus waar we ons in het selectieproces op richten: missie (waar naartoe?), identiteit (wie?), waarden (waarom?), vaardigheden (hoe?), gedrag (wat?) en omgeving (waar?). Lees ook onze eerste blog van dit tweeluik nog eens terug.

Nieuwsbrief

Pssst...

Pssst, wil je op de hoogte gehouden van vaknieuws binnen jouw sector? En evenementen die we organiseren? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief, zodat we jou relevante informatie kunnen toesturen!