Ik zoek een baan, maar welke baan past bij mij?

Geschreven door Maike van der Linde Je bent (bijna) afgestudeerd en op zoek naar jouw eerste baan. Op het internet zoeken naar vacatures lijkt een logische eerste stap. Maar als je eenmaal begint met googlen vliegen de vacatures je om de oren. Met zoveel opties begint de keuzestress te borrelen en rijst de vraag: Welke baan past echt bij mij? Doe een stapje terug, het maken van een goede keuze begint namelijk bij jezelf: Wie ben jij?

>> Ik wil een gesprek met een recruiter

Geen kennis en vaardigheden, maar werkgeluk

Het is begrijpelijk dat je het belangrijk vindt dat een baan aansluit bij de kennis en vaardigheden die jij bijvoorbeeld tijdens je studie hebt opgedaan. Maar dat is niet het enige wat telt. Wanneer een baan ook aansluit bij jouw waarden, persoonlijkheid en talenten, zul je merken dat je je op je gemak voelt en met plezier en energie naar je werk gaat. Werkgeluk, noemen we dat. De vraag “Wie ben ik?” is echter voor de meesten niet zo gemakkelijk te beantwoorden.

Ken en benut de motor achter jouw gedrag

Een mooie eerste stap is het onderzoeken van jouw waarden. Waarden of  drijfveren zijn de motor achter je gedrag. Ze geven je richting in wat je wel of niet wil doen en dus waar je wel of geen energie van krijgt. Kortom: waarden staan voor wat jij belangrijk in het leven vindt. Hoe kom je hier nu achter? Denk eens terug aan momenten in jouw leven (zowel tijdens studie, (bij)banen of privé) waarop jij helemaal in je element was. Welke omgeving was dit? Wat deed je toen? Waar krijg jij energie van? Het kan best lastig zijn om een woord te koppelen aan deze ervaringen. Wij hebben een drijfverenlijst voor jou samengesteld, klik hier om deze aan te vragen. Probeer er hier, zonder er al te lang over na te denken, maximaal 10 uit te kiezen die voor jou het belangrijkst zijn.

>> Ik wil de drijfverentool downloaden

Pas de waarden toe bij jouw sollicitatieproces

Wanneer je een top-10 hebt van jouw waarden, kun je hiermee de volgende stap zetten in de zoektocht naar een baan. Zet ze eerst in volgorde van belangrijkheid en vraag jezelf bij iedere waarde af hoe je dit terug zou willen zien in jouw baan. Als ‘Ontwikkeling’ voor jou een belangrijke waarde is, past een baan met doorgroeimogelijkheden of ruimte om trainingen te volgen daar goed bij. Vind jij verbinding belangrijk? Dan word je waarschijnlijk niet blij van een eenzame kantoorbaan. Jouw waarden kunnen je dus helpen om te bepalen welk type functies en welke omgeving goed bij jou past. En gelukkig zijn waarden ook hartstikke hip. Bijna iedere organisatie heeft tegenwoordig een pagina op de website met hun kernwaarden. Zo kun je snel een eerste indruk krijgen of een organisatie aansluit bij jouw waarden. Let op; vraag wel door over de waarden in een gesprek, jouw interpretatie van een waarde kan anders zijn dan die van een ander.

Neem dus tijd om wat voorwerk te doen bij de zoektocht naar een baan. Het beperkt de keuzes, waardoor je minder last van keuzestress hebt. Vind je het lastig om te bepalen wat jouw waarden zijn? Of welke baan hier goed bij zou passen? Bij Studelta helpen we je graag in deze zoektocht, zodat ook jij op avontuur van werkgeluk kunt gaan! Hoe? Door je in te schrijven bij ons en een gesprek te voeren met een van onze recruiters. Of bekijk welke avonturen wij live hebben staan en solliciteer direct. 

Dit is de tweede blog in onze reeks; Eerste hulp bij keuzestress. Twee weken geleden gaven wij jou tips bij deze keuzestress en legden we de paradox hierover uit. Wij helpen jou ook met het bepalen van jouw talenten, uitzoeken wat jouw perfecte werkomgeving is en waarom fouten maken eng, maar goed is. 

Ik wil hulp bij het kiezen van mijn volgende stap

Ik wil hulp bij het kiezen van mijn volgende stap

Psssst… ervaar jij keuzestress op het gebied van werk? In onze blogreeks “Eerste hulp bij keuzestress” geven we je de komende periode een aantal belangrijke tips die je leren hiermee om te gaan. Kort gezegd moet je erachter komen wat je wilt, wat je kunt en in welke omgeving je wilt werken. Tenslotte moet je ook gewoon de sprong wagen! Wil je de blogreeks niet afwachten? Schrijf je dan nu in bij Studelta. Wij helpen je graag kiezen.

Eerst nog even zelf kijken hoe ver je komt? Download dan onze drijfverentool!