Waarom het ontwikkelen van EQ onmisbaar is voor goed leiderschap

My mission in life is not merely to survive, but to thrive; and to do so with some passion, some compassion, some humor, and some style.
- Maya Angelou
 
Maya Angelou: een burgermoeder uit de VS, bekend van alle mooie en wijze woorden die ze in haar leven opgeschreven heeft. Ze is zo vaak gequote, dat je zeker kunt spreken van een voorbeeldfiguur of een leider. De quotes komen uit haar poëzie, interviews met haar of boeken die ze geschreven heeft. Haar levenservaringen wist ze treffend te omschrijven, om ze vervolgens te delen met de wereld. Dat ze zich zo goed kon uiten, heeft haar en anderen veel gebracht, zoals een never-ending story van zelfontwikkeling!

Het belang van zelfkennis


Angelou was, naast een getalenteerd schrijver, een levenskunstenaar. Goed voorbeeld doet volgen, zegt men. In het geval van Angelou leidt ze in de eerste plaats op het gebied van leven. Haar credo was ‘leef vanuit jezelf en als jezelf, met oog voor je medemens’. Angelou wist met haar woorden iets fundamenteels bloot te leggen: om anderen te kunnen leiden, moet je eerst jezelf kennen en jezelf kunnen leiden. Een leider is dus méér dan alleen analytisch sterk: een leider is emotioneel intelligent.

Wat is EQ?


Emotionele intelligentie, of EQ, blijkt een absolute voorwaarde te zijn voor goed leiderschap. Met ‘goed’ bedoel ik hier het behalen van resultaat, bijvoorbeeld een hogere omzet. De relatie hiertussen wordt aangetoond in onderzoek van Daniel Goleman. Goleman legt uit dat EQ bestaat uit vijf factoren: zelfbewustzijn, zelfregulatie, motivatie, empathie en social skill. De factoren worden als volgt uitgelegd: weten waar je goed en slecht in bent; je emoties en patronen kennen en die (situatie-afhankelijk) kunnen sturen; passie hebben voor je werk; de belevingswereld van een ander belangrijk vinden en je erin kunnen verplaatsen en tot slot, woorden kunnen geven aan factor 1 t/m 4. Hoe hoger je scoort op deze verschillende factoren, oftewel hoe meer je jezelf op deze punten hebt ontwikkeld, hoe beter je functioneert als leider.

En hoe ontwikkel je dat dan?

EQ lijkt een combinatie te zijn van ‘nature’ en ‘nurture’: sommige mensen worden ‘emotioneel intelligenter’ geboren dan anderen, wat betekent dat we allemaal een ander startpunt hebben in de ontwikkeling ervan. Echter, je kunt een heel stuk leren. Het krijgen van feedback, afkijken van emotioneel intelligente voorbeelden en veel oefenen helpt je hierbij. Emotioneel intelligent en dus een effectieve leider ben je niet in twee tellen: het kost tijd, aandacht en inspanning. In de Gym van Studelta draait het precies daarom: we bieden pioniers de tijd, aandacht en inspanning die het kost om hun EQ verder te ontwikkelen en we geven ze de kans om te oefenen in de praktijk. Naderhand geven veel van onze pioniers aan dat ze zichzelf door hun tijd in de Gym beter hebben leren kennen..

In het onderzoek van Goleman klinkt een duidelijke boodschap door: leiderschap heeft niet één gezicht. Je hoeft als goed leider niet alles te kunnen, maar je moet weten wát je kunt. Je hoeft niet onfeilbaar te zijn maar beleef je ervaringen bewust. Hou jezelf een spiegel voor en sta toe dat anderen dat ook doen. Of, zoals Angelou zou zeggen: ‘nothing will work, unless you do’.

Nieuwsbrief nieuwsbrief, vacatures

Pssst...

Wil je op de hoogte gehouden van vaknieuws binnen jouw sector? En evenementen die we organiseren? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief, zodat we jou relevante informatie kunnen toesturen!