Vijf geboden voor jouw perfecte baan

In sollicitatiegesprekken vraag ik regelmatig naar het karakter van de persoon aan de andere kant van de tafel. En dat heeft een reden: ik wil dat jouw persoonlijkheid past bij de organisatie waar je terecht gaat komen. De volgende vijf geboden helpen je op weg naar een baan die bij je identiteit past:

1. Je kent jezelf
Een enorm open deur natuurlijk, maar wel een belangrijke. Als jij weet hoe je in elkaar zit en je eigen drijfveren kent, kun je een toekomstige baan of werkgever hierop testen voorafgaand aan en tijdens het gesprek dat je met hen voert. Want als jij sociaal en extravert bent en het belangrijk vindt contact te hebben met collega’s is het voor jou waarschijnlijk niet fijn om te werken in een organisatie waar iedereen in een aparte kamer zit.

2. Je vraagt feedback
Vind je het lastig jouw identiteit krachtig onder woorden te brengen? Ga eens in gesprek met familie, vrienden, studiegenoten en (oud-)collega’s: hoe omschrijven deze mensen jou als persoon? Krijg je een breed antwoord als “rustig” probeer dan te achterhalen wat hiermee concreet bedoeld wordt. Hoe uit dat rustige karakter zich bij jou? Betekent dit dat je in een groep op de achtergrond bent, dat je niet snel in de stress schiet of nog iets heel anders? Ook belangrijk: zorg dat je voorbeelden kunt benoemen, zoals mijn collega Carmen in haar blog tipte.

3. Je maakt een persoonlijkheidstest
Als bovenstaande tips niet voldoende handvatten bieden, is het de moeite waard een persoonlijkheidstest in te vullen. Zo’n vragenlijst achterhaalt hoe jouw karakter is opgebouwd. Vaak moet je voor uitgebreide persoonlijkheidstesten betalen, maar je kunt ook goede gratis testen vinden. Wij maken vaker gebruik van de '16 personalities test. Klik hier om deze te maken. 

4. Je kent de organisatie
Jezelf kennen is één ding, maar je weet pas echt of je bij een organisatie past als je ook het bedrijf kent. Vraag aan mensen die al in de organisatie werken waarom zij elke dag met energie naar hun werk gaan. Je kunt dit het beste doen voordat je gaat solliciteren, zodat je alleen reageert op functies in organisaties die echt bij je passen. Bovendien levert zo’n gesprek veel waardevolle informatie op die je in je motivatiebrief of gesprek kunt gebruiken.

5. Je bent kritisch
Recruiters kijken kritisch of jij wel bij de organisatie past, maar andersom mag jij dat ook doen. Stel gerust vragen als je twijfelt over de match tussen jouw identiteit en de organisatie en vraag door! Zegt de organisatie dat ze op zoek is naar “gedreven en sociale collega’s”? Wat wordt daarmee dan bedoeld? Alleen als je een concreet antwoord krijgt, kun jij bepalen of je echt bij de organisatie past en dat is niet alleen voor jezelf, maar ook voor het bedrijf belangrijk!

Deze vijf geboden bieden je hopelijk wat houvast op weg naar de ideale baan voor jouw karakter. Misschien wel de allerbelangrijkste tip: blijf altijd jezelf! Alleen zo kan ik in een gesprek ontdekken of er een match is en je echt verder helpen.

Pionier

Pssst...

Ben jij klaar voor je avontuur naar werkgeluk? Maak dan snel je profiel aan bij ons!