Van kroonprins tot koning

“De jeugd glimlacht zonder reden. Dat is één van haar belangrijkste charmes”
(Oscar Wilde)

In de afgelopen week was ik - weliswaar van een afstand - getuige van twee interessante wisselingen van de wacht. In beide gevallen zwaaide de oude garde af en kregen andere namen de kans om in de spotlights te staan en zich te bewijzen. De nieuwe garde wordt vaak bejubeld. Voor je het weet is er weer iemand bestempeld tot kroonprins van een politieke partij, van een voetbalnatie of van een hele beroepsgroep. Verwachten we echter niet te veel van de jongste generatie? Is een kroon niet te zwaar voor een hoofd zo jong?

Pechtold geen kereltje meer


Dinsdag in Den Haag. Een Millennial als fractievoorzitter aanwijzen is natuurlijk helemaal van deze tijd. Dus zo werd Rob Jetten (1987) de zesde dertiger die een Tweede Kamerfractie mag leiden. Toegegeven, Alexander Pechtold is met zijn 52 jaar inmiddels geen kereltje meer te noemen. De oude vos voelde wel aan dat zijn houdbaarheidsdatum verstreken was. Bij zijn afscheid vond hij dat het “tijd werd voor een nieuwe generatie” en zo geschiedde. De benoeming van Jetten als opvolger van Pechtold werd met de nodige scepsis ontvangen. Rob is niet soepel genoeg, bijvoorbeeld. Hij mist ervaring. Maar die ervaring mist hij helemaal niet. Die is overal om hem heen en ik denk dat Rob Jetten slim genoeg is om daar gebruik van te maken.

Oude Duitsers, jong Oranje


Door naar Amsterdam. Op zaterdagavond was het weer een ‘ouderwets’ potje Nederland - Duitsland. Onder andere PSV’er Denzel Dumfries maakte zijn debuut voor Oranje. Van zenuwen had hij niet zo veel last gehad (“ik ben er nu toch, dus kan ik er maar beter wat van maken”), zoals vaker de onbevangenheid het kan winnen van de angst. Mede door de impulsen van jongelingen als Dumfries wonnen ‘we’ uiteindelijk met 3 - 0 van onze oosterburen. De eindverantwoordelijke bij de Duitsers, bondscoach Joachim Löw, wordt al langer verweten niet genoeg te verjongen en vernieuwen. De verouderde, verzadigd ogende Duitse ploeg werd voorbijgesneld door jongens die nooit met guldens betaald hebben. Om maar te zeggen: je kan ook te lang vasthouden aan wat ooit gewerkt heeft.

Vooral niet hetzelfde verwachten


Rob Jetten gaat niet direct op hetzelfde niveau acteren als zijn voorganger Pechtold. Hij zal het hele team van D66 nodig hebben om te groeien en excelleren in zijn rol. Je mag ook niet verwachten dat Denzel Dumfries, Frenkie de Jong en Steven Bergwijn het Nederlands elftal direct gaan dragen. Ook deze jongelingen worden bij de hand genomen door de meer ervaren krachten. De les die ik trek uit de gebeurtenissen op het BInnenhof en in de Johan Cruijff Arena? Geef de nieuwe generatie een passende opdracht, een beetje tijd en een paar ervaren, gemotiveerde teamgenoten. Zo wordt een kroonprins vanzelf een koning.

Wil jij verder praten over de inzet en ontwikkeling van jong talent in jouw team of organisatie? Wij zijn nieuwsgierig naar jouw verhaal en wie weet kunnen wij jou ergens bij helpen. Lijkt ons leuk, dus mail  of bel (020- 32 32 282) vooral!

Vaknieuws nieuwsbrief vacatures

Pssst!

Wil je op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkeling bij de jongste generatie werkenden? En/of een uitnodiging ontvangen voor evenementen die we organiseren? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief, zodat we jou relevante informatie kunnen toesturen!