Solliciteren tijdens crisis
Wij vertellen hoe je dit in deze onzekere tijd kunt aanpakken.
Herken je dat je een idee hebt voor je organisatie? Één die echt een probleem oplost. Je krijgt het alleen niet voor elkaar om andere ervan te overtuigen. Je plan is verdwenen als sneeuw voor de zon en je bent nog niet eens begonnen met de uitvoering! Klinkt dit je bekend in de oren? Dan gaat deze blogserie je uit de brand helpen. In de komende drie blogs gaan wij jou namelijk tools geven om met jouw idee langs de kritische muur van jouw leidinggevende te komen.
Een helder doel is het startpunt van je pitch. Zorg dat je leidinggevende je doel begrijpt en het hiermee eens is. Is dit niet het geval? Dan is er geen reden om te pitchen. Enkele voorbeelden van doelen:
Wanneer je gaat pitchen houd dan in je achterhoofd dat je idee meteen blijft hangen. Je leidinggevende moet het gevoel hebben dat je idee al halverwege is. Leg tijdens je pitch niet meteen elk detail uit, maar probeer hoog over te blijven. Stap 1: Zorg dat je meteen de aandacht hebt van je publiek. Een pitch is niet hetzelfde als een presentatie, dat betekent dat je bij de opening meteen flink uit kan pakken om de aandacht van je publiek te trekken. Doe iets geks, verrassends en krijg ze zo meteen op het puntje van hun stoel. Gebruik indrukwekkende cijfers, Stel een prikkelende vraag, Vertel een herkenbaar verhaal (storrytelling) of deel je visie. Gebruik bij het delen van je visie de woordkeuze: ‘’‘ik geloof’’ inplaats ik van ‘’ik vind’’ of ‘’ik denk’’. Hiermee kom je overtuigender over.
Maak de artiest in jezelf wakker om mensen te vermaken en je verhaal in de trekken. Uiteindelijk baart oefening kunst. Zorg er dus voor dat je pitch een aantal keer oefent! En wees niet bang om fouten te maken. Fouten maken overkomt de beste. Lees hier waarom je fouten mag maken.
Heb je de aandacht te pakken? Top! Check dan welke details nog nodig zijn om te delen, je wilt immers niet de aandacht verliezen. Om er zeker van te zijn dat je idee blijft hangen, wees dan zeker dat je altijd hetzelfde referentiekader hebt.
Natuurlijk ben jij super enthousiast over jouw idee, maar je zult de ander met de juiste tools moeten overtuigen. Stap dus niet in de valkuil van focussen op de voordelen die jij zelf ziet, maar zorg dat je benoemd wat het oplevert voor de luisteraar. Weet dan ook tegenover wie je gaat pitchen. Iedereen heeft andere behoeftes, vragen en waarden. Zorg dat je hierin goed weet in te spelen. Dit zijn belangrijke vragen die andere zich stellen tijdens een pitch: