Tien vragen die jij jezelf stelt voor een sollicitatiegesprek

In mijn vorige blog gaf ik tips om je goed voor te bereiden op jouw sollicitatiegesprek. Als vervolg hierop heb ik een selectie gemaakt van creatieve vragen die jou aan denken zetten en inzicht geeft in jouw drijfveren. Laat dat sollicitatiegesprek maar komen!

  • Van welke werkzaamheid krijg je zoveel energie dat je de tijd vergeet en jezelf er helemaal in kan verliezen? - Is dit bijvoorbeeld brainstormen met je team of klussen in een Excelbestand? Dit zegt veel over wat jij zou moeten zoeken in een baan!
  • Als je de loterij zou winnen, wat zou je met het geld doen? - Zou je je studieschuld afbetalen, een groot huis kopen, het delen met familie of doneren aan een goed doel? Het zegt veel over waar jij waarde aan hecht.
  • Waar ben je nou écht trots op? - Noem je iets uit je privé-sfeer of juist iets op professioneel vlak? Het zegt iets over waar jij hard voor hebt gewerkt en wat jij belangrijk vindt.
  • Wat zijn volgens jou eigenschappen van een goede >functietitel<? - Wat denk jij dat iemand in die rol goed zou moeten kunnen? En beschik jij eigenlijk over die eigenschappen?
  • Hoe ziet jouw leven er over 5 jaar uit? - Wat wil je privé bereikt hebben en wat op professioneel vlak? Zo weet een recruiter hoe lang jij jezelf in deze functie of bij dit bedrijf ziet en of dit de stap is waar jij het meest gelukkig van gaat worden.
  • Als jij hier zou komen werken, wat zou je dan veranderen of anders doen? - Organisaties willen inspelen op de toekomst en zijn op zoek naar jong talent dat écht het verschil kan maken. Belangrijk om hierover na te denken en jouw mening te geven!
  • Aan welk gedrag van anderen erger jij je? - Iedereen ergert zich weleens aan anderen en dit zegt veel over je eigen uitdaging en valkuilen. Google het kernkwadrantenmodel van Ofman maar eens, dan begrijp je waarom een recruiter deze vraag stelt.
  • Stel dat je in de gevangenis zou komen, hoe zou je zorgen dat je vrijkomt? - Graaf je een gat in de muur of zet je je onderhandelings/netwerk skills in? Doe je dit alleen of sluit je verbondjes met je mede-gevangenen?
  • Wat is volgens jou de grootste uitdaging in deze functie? - Dit zegt iets over wat jij lastig gaat vinden, maar ook hoe jij de functie ziet ten opzichte van de gehele organisatie of zelfs ten opzichte van de ontwikkelingen in de branche.
  • Als álles zou kunnen, wat is dan je droombaan of hoe ziet die eruit? - Ongeacht wat je hebt gestudeerd of waar je goed in bent. Je ultieme doel komt hiermee naar boven en misschien kan je daar niet in één keer komen, maar wel in stapjes!


Wat zou jij op deze vragen antwoorden? Veel succes met voorbereiden, geniet ervan en neem gerust contact met mij op voor advies!

Inschrijven
Wil je graag een gesprek met mij of mijn collega's voeren? Schrijf je dan in bij ons en bel een van onze recruiters.