Solliciteren is leuk!

Geschreven door Isabeau. Iedereen moet op een bepaald moment in zijn of haar leven solliciteren. Het is immers dé route naar een (nieuwe) baan. Ook ik ben dit proces recentelijk door gegaan op zoek naar meer ontwikkeling en uitdaging. Mijn omgeving reageerde erg verbaasd toen ik vol enthousiasme vertelde hoe leuk dit is. Ja, ik vind solliciteren leuk!

Ik hoor je bijna denken: waarom dan? Solliciteren is toch vooral een soort noodzakelijk kwaad om aan een baan te komen? Maar ik zie dat anders. Voor mij was het een kans om echt de tijd nemen om na te denken over mijn toekomst. Wat wil ik? Waar ga ik naartoe? Hoe ga ik daar komen? Zo kan ik nog wel twintig vragen verzinnen waar ik mij de afgelopen maanden in heb kunnen verdiepen. Ik heb ruimte gekregen van mezelf om een plan te maken, de stapjes uit te denken en te leren van het sollicitatieproces.

Waar te beginnen?

Het zijn natuurlijk geen gemakkelijke vragen; Wat wil ik nu en hoe ga ik daar komen. En toen ik een paar maanden geleden de knoop doorhakte dat het tijd was voor een volgende stap was dit ook het eerste struikelblok waar ik tegenaan liep. Voor mij kwam de belangrijke realisatie: het is niet erg als ik niet precies weet wat ik wil, als ik maar weet wat ik belangrijk vind in een baan. Waar alles samen gaat komen kon ik lekker gaan ontdekken! Ik mag nog falen en er gaan nog tegenslagen komen die ik moet incasseren. En dat is niet erg (al moet ik mezelf dat nog steeds erg vaak vertellen). Voor mij was het belangrijk met mensen te gaan praten over alle mogelijkheden. En dát zijn leuke gesprekken!

Op onderzoek!

Wat zoek ik in een werkgever en wat wil ik halen uit mijn werkzaamheden? Waar ben ik goed in en wat wil ik nog leren? Tijdens de sollicitatiegesprekken greep ik de kans om samen met mijn gesprekspartners te onderzoeken of we bij elkaar pasten. Of onze wensen en waarden bij elkaar aansloten. Naast dat het enorm leerzaam is om je wensen te concretiseren is een sollicitatiegesprek ook een kans om te oefenen met gespreksvaardigheden, het ontvangen van feedback en het opbouwen van een netwerk. Zoveel te leren!

Keerzijde

Natuurlijk heeft solliciteren ook een kant vol teleurstelling. Ook ik vind het niet leuk om afgewezen te worden. Helemaal enthousiast te worden over een kans die vervolgens niet lukt. Maar als je in staat bent ook hier je kans te zien om te ontwikkelen dan wordt solliciteren echt leuk.

Volgende stap

Studelta is voor mij de mooiste uitkomst die ik had kunnen bedenken van mijn zoektocht en misschien heb ik daarom ook wel makkelijk praten over solliciteren. Toen ik hier net was begonnen keek ik mijn ogen uit naar deze uitzonderlijk mooie organisatie en de ambitieuze mensen die hier werken EN die energie krijgen van anderen helpen in hun ontwikkeling. Ons doel is om jonge, hoogopgeleide talenten een kans te geven om een verschil te maken. En daar zijn we goed in! Door mijn verhaal te delen hoop ik dat je bij je volgende sollicitatie misschien ook ervaart hoe leuk solliciteren eigenlijk is.

Pionier

Hulp krijgen bij solliciteren en jouw zoektocht naar werkgeluk?

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen in je avontuur naar werkgeluk? Maak dan snel een profiel bij ons aan!