Crisis, ik stop met solliciteren

Geschreven door Talitha Hunnik. Och jee. Eerder schreven wij, in niet-crisistijd, een blogreeks over keuzestress als je aan het solliciteren bent. Hoe weet je nou welke baan bij je past? Antwoord vinden op die vraag is al lastig zat. En de huidige corona-crisis maakt het er niet gemakkelijker op! Een baan vinden bij organisaties die bezig zijn met crisismanagement, of aan het korten in hun personeelsbestand? Ja, dat maakt het vinden van een nieuwe baan een stuk lastiger.

Er staan nog steeds vacatures open

Maar wacht even! Tuurlijk, organisaties hebben nu te maken met corona. Maar dat betekent niet dat er geen nieuwe collega’s gezocht worden. Sterker nog: sommige organisaties staan juist nu te springen om nieuwe aanwas. Wij vullen nog steeds vacatures (of: avonturen!) in. En alhoewel de sollicitatieprocedures inmiddels op afstand plaatsvinden, is er verder eigenlijk niks anders dan normaal.

Waag een belletje voordat je je brief verstuurt

Je kunt die nieuwe baan gewoon op de gebruikelijke manier zoeken. Dus struin LinkedIn, Indeed of de websites van organisaties waar jij graag wilt werken af. Mijn tip? Kijk goed naar de datum van de vacature en bel voordat je je brief gaat schrijven even. Zo kun je polsen wat de huidige situatie is bij de organisatie. Een pluspunt is dat je hen ook direct gesproken hebt en je dus een nog gerichtere brief schrijft.

Afstand tijdens het solliciteren

Ja, als je dan eenmaal op gesprek gaat ergens is de fysieke afstand toch echt anders. Solliciteer je bij ons, dan is de eerste stap in de procedure een gesprek via Skype, in plaats van bij ons kantoor in Amsterdam-Noord. Ga je vervolgens op gesprek bij de opdrachtgever voor de vacature? Ook dit is online! Best balen. Hoe kan je beslissen of de werkomgeving bij je past, zonder er te zijn geweest? Dat hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Vraag bijvoorbeeld aan jouw potentiële nieuwe werkgever of ze jou een ‘online’ tour kunnen geven van de werkplek. Misschien mag je zelfs - met de juiste afstand, natuurlijk - alsnog even langskomen. Kan dit niet? Vraag dan een uitgebreide omschrijving, foto’s, of bel misschien met wat van de collega’s om meer gevoel te krijgen bij de omgeving en organisatie. Lees ook eens onze zeven tips voor een online sollicitatiegesprek.

De essentie is nog steeds hetzelfde

Solliciteren kan best spannend zijn en het is belangrijk dat je weet wat bij je past. Je brengt elke week nogal wat tijd door op je werk, dus ja: het heeft veel invloed op je leven! Tegelijkertijd is het gelukkig nou ook niet zo life-changing als je misschien denkt! Eerder gaf ik al 4 tips voor het vinden van jouw nieuwe werkplek, en eigenlijk gelden die nog steeds. En dan misschien vooral de tip om je onderbuikgevoel te volgen: als het goed voelt, solliciteer gewoon. Het zou zomaar de juiste match kunnen zijn. En wordt je niet uitgenodigd voor het Skype- of Zoomgesprek, of krijg je uiteindelijk de baan en vind je het he-le-maal niks? Niet het einde van de wereld. Zoveel is in de huidige tijd wel duidelijk.

Mijn conclusie: Houd de moed erin en blijf solliciteren. En als je niet weet welke vacatures of organisaties bij jou passen, neem dan eens contact met mij of een van mijn collega’s op. Bij Studelta helpen we nog steeds starters op weg in hun zoektocht! Ook jou spreken we heel graag - online - om misschien wel een tof avontuur voor je te vinden.

Talitha

Bekijk de mogelijkheden voor jou

Schrijf je in bij ons, bekijk onze actuele avonturen in de maatschappelijke sector en solliciteer. Wie weet kom je binnenkort bij mij 'op' gesprek. Tot snel!

Meld je aan bij Studelta