Millennials & Burnout: 5 tips voor de manager

Werknemers ervaren steeds meer werkdruk en voelen zich opgejaagd op het werk. Dit probleem heeft voor veel organisaties en werknemers grootse gevolgen. Vooral de jongste generatie werkenden is een verhoogde risicogroep, ook wel bekend als de “millennials” (geboren tussen 1985 en 2000). Aanleiding voor Studelta om een seminar te organiseren over dit onderwerp. Pioniers die via Studelta bij opdrachtgevers werken, zijn millennials en ook intern behoort het merendeel tot deze generatie. Opdrachtgevers en Studelta zelf worden vaker dan gewenst geconfronteerd met burn-out. Thijs Launspach, psycholoog en expert op het gebied van burnout en stress en ondergetekende verzorgden een avond bij Studelta.

Studelta besteedt veel aandacht aan de juiste selectie: passen opdrachtgever en pionier bij elkaar? Dit in combinatie met onze uitgebreide aandacht voor persoonlijke ontwikkeling zorgt voor het minimaliseren van de kans op burn-out. Een manier hiervoor is het kennen van jouw drijfveren en die van jouw collega's. Meer hierover weten? 

>> Download de lijst met drijfveren en bepaal de top 5 

Burnout is het resultaat van teveel stress

Het onderwerp leeft enorm, de zaal was vol en er werden gelijk veel vragen gesteld. Wat is burn-out?; Wat is het risico op burn-out?; Hoe kun je burn-out voorkomen?; Wat zijn signalen van burn-out?

Met veel energie en interesse waren de vele vragen het startsein van de avond en hebben we onze kennis gedeeld.

Wat is Burn-out nu eigenlijk? Burn-out is in essentie het resultaat van te vaak blootgesteld worden aan stress, met tussen die stressmomenten te weinig hersteltijd. Je lichaam moet herstellen van stress en spanning en wanneer dit niet kan doordat de stressmomenten elkaar te snel opvolgen, ontstaat er een overspanning en dus burn-out.

Een burn-out wordt meestal gerelateerd aan werk, maar vaak is het een optelsom van stress en spanning in verschillende gebieden van het leven. Zo kan een heel druk sociaal leven ook zorgen voor weinig hersteltijd van stress.

Millennials nemen weinig hersteltijd

Welke elementen kunnen zorgen voor spanning? Millennials hebben relatief veel blootstelling aan stressfactoren, al dan niet zelf gecreëerd. Denk aan apparaten die de hele dag aan staan (bereikbaarheid), prestatiedruk, familie, vrienden, FOMO (fear of missing out), een druk sociaal leven en een information overload.

Het komt voor dat millennials heel veel van zichzelf verwachten in werk. Daar altijd goede resultaten willen neerzetten en proberen te voorkomen om fouten te maken. Als je dan vervolgens ook na werk elke avond met vrienden afspreekt om je sociaal leven te onderhouden en op verloren momenten je social media accounts bijhoudt, kun je je voorstellen dat er weinig te hersteltijd is. En dus een groot risico op burn-out.

Wat kun je doen als manager?

Als manager kun je tips geven over hoe je met je vrije tijd omgaat als werknemer, maar dit gaat voor sommigen een professionele grens over. De normale “bemoeienis” focust zich meer op het werk. Zo is het als manager belangrijk om de drijfveren van millennials (en andere generaties) goed te begrijpen. Drijfveren zijn de dingen die iemand belangrijk vindt, de redenen waarom diegene werkt, wat diegene drijft en motiveert. Als je kunt en mag doen wat je belangrijk vindt, dan krijg je daar energie van.

Millennials geven vaak de volgende vijf drijfveren aan: sfeer, ontwikkeling, nut, verantwoordelijkheid en vrijheid. Samen is het dus nuttig om te kijken hoe deze elementen terug komen of kunnen komen in het werk. Wat echter een valkuil is, is dat de behoefte aan kaders (“doe ik het goed?”) en duidelijkheid ook groot is, maar dat dit wellicht een blinde vlek is. Deze onderwerpen worden vaak later erkend als belangrijk en zijn dus geen primair geformuleerde drijfveren. Als je teveel verantwoordelijkheid en vrijheid geeft als manager dan wordt dat in het begin als prettig ervaren maar dan kan het risico van teveel “zwemmen” ontstaan. Een goede afstemming tussen manager en werknemer over kaders en de kwaliteit en kwantiteit van feedback is erg belangrijk. Leidinggeven is vaak maatwerk!

>> Download de lijst met drijfveren en bepaal de top 5 

Het creëren van een veilige leeromgeving en het faciliteren van open communicatie zijn dus heel belangrijk. Zijn verwachtingen vooraf duidelijk en kun je in een samenwerking open praten over wat je nodig hebt (zowel millennial als manager), dan kun je de kans op burn-out verminderen.

Voor managers deze 5 concrete tips:

  • Hou de vinger aan de pols.

Zorg dat je als manager zicht hebt op hoe het gaat, stem af en geef feedback.

  • Coach op praktische vaardigheden.

Het aanbrengen van structuur in werk, projectmanagementvaardigheden en time-management zijn vaak nog onbekende gebieden voor starters. Wanneer je hierin coacht en ondersteunt, verminder je de kans op het “verliezen in het werk”.

  • Weet hoe je met ze praat: de gulden middenweg.

Wees niet te streng of te hard, maar ook niet te lief en te zacht. Stem samen af wat een prettige manier van communiceren is.

  • Zet in op stressbestendigheid.

Als werkgever kun je zorgen voor het coachen op praktische vaardigheden maar ook voor simpelere dingen als een gezonde lunch of een workshop organiseren waarin je leert om te gaan met stress of het vinden van meer energie in je werk.

  • Zorg voor rolmodellen.

Geef zelf het goede voorbeeld of zorg voor iemand in de organisatie waar vertrouwen in is die het voorbeeld geeft hoe stressfactoren te reduceren.

Millennials denk aan het zuurstofmasker

Thijs sluit het seminar af met een metafoor van het gebruik van een zuurstofmasker in het vliegtuig. Help jezelf voordat je anderen helpt. “Wat millennials in mijn ervaring vaak nog moeten leren is naast streven naar ‘het beste uit mezelf’ en de ‘potentie benutten’ ook goed voor zichzelf te zorgen. Dat schiet er nog vaak bij in, maar het is de enige manier om niet alleen op korte termijn, maar ook op lange termijn succesvol te zijn.”

Niet alleen de manager, maar ook zeker de millennial heeft dus werk te doen om burn-out te voorkomen. Kortom, ken zelf jouw drijfveren en bepaal hoe deze terugkomen in jouw werk. Maar zorg ook dat je het van jouw team weet, zo heb je meer inzicht waar je op kunt helpen en dus voorkomen. 

Geschreven door David Bobeldijk in samenwerking met Thijs Launspach

Over de sprekers:
Thijs Launspach is psycholoog, spreker en auteur. Hij schreef onder andere het boek “Fokking druk” waarin hij uitlegt waarom we onszelf tegenwoordig vaak over de kop werken en wat je eraan kunt doen om dat te voorkomen.

David Bobeldijk is arbeids- en organisatiepsycholoog, spreker en trainer. Hij geeft met name workshops over werkenergie en generaties, met als doel om mensen met meer energie te laten werken.

 

Lorem ipsum

Hulp met het bepalen van drijfveren

Studelta besteedt veel aandacht aan de juiste selectie: passen opdrachtgever en pionier bij elkaar? Dit in combinatie met onze uitgebreide aandacht voor persoonlijke ontwikkeling zorgt voor het minimaliseren van de kans op burn-out. Eén van de onderwerpen die wij aansnijden zijn het (her)kennen van drijfveren en hierop inspelen.

Dit geldt voor jouzelf, maar ook voor jouw collega's. Wij hebben alle drijfveren voor jou op een rijtje gezet. Welke kies jij? En welke kiezen jouw collega's? Zet ze in de juiste volgorde en voer het gesprek. Download de drijfveren sheet hieronder!