Ruimte voor persoonlijke sterktes

De laatste jaren is er steeds meer focus op het ontwikkelen van sterktes en talent in plaats van het focussen op het verbeteren van zwaktes. Hockeycoach Marc Lammers bracht in de afgelopen jaren zijn succes met de hockeydames als metafoor naar het bedrijfsleven. In plaats van te trainen op vaardigheden die zijn hockeysters nog niet (zo goed) bezaten, ging hij trainen op hun sterktes. Zijn gedachte hierbij was om niet van een 5 een 7 te maken maar juist van een 7 een 9 of van een 8 een 10. In zijn boek “van goed naar goud” doet hij zijn uiteenzetting van waarom het beter is om te focussen op dingen die goed gaan en die fantastisch maken dan focussen op dingen die minder gaan en deze dan “voldoende” maken. Wat mij betreft een gaaf verhaal van het anders kijken naar het ontwikkelen van vaardigheden en met succes.

Vind jouw sterktes
Mijn broer gaf mij onlangs het boekje “strengthsfinder 2.0” van Tom Rath. Mijn studie psychologie werd weer een beetje opgefrist door te lezen over de "the father of Strengths-Based Psychology and the grandfather of Positive Psychology” Donald Clifton (1924 - 2003), die zijn levenswerk maakte van het ontwikkelen van de strengthfinder en de focus op sterktes. Een inspirerende man, die wellicht ook een inspiratiebron was voor Marc Lammers. Je kunt online makkelijk de strengthsfinder test maken (helaas niet gratis) en hier een top 5 van sterktes uit krijgen. Het heeft mij weer met de neus op de feiten gedrukt dat je er goed aan doet om je sterktes zoveel mogelijk in te zetten en misschien toch dingen waar je slecht in bent wat meer links te laten liggen. Het ontdekken van je sterke punten kan op veel verschillende manieren. Zo las ik laatst een leuke blog daarover op LinkedIn van Evelien Hennevelt. Zij geeft een aantal bruikbare tips die je kunt opvolgen om achter je sterktes te komen en hier iets mee te doen.

Maak ruimte
Wat betreft sterktes ligt de grootste uitdaging misschien wel in het vinden van ruimte. Ruimte om de gevonden sterktes in te zetten. Organisaties zijn vaak gefocust op een profiel, een vak dat afgebakend is of een uitgekauwde functieomschrijving. En als je daar niet goed in past, wordt vaak de conclusie getrokken dat je dan maar een ander vak of zelfs een hele andere organisatie moet zoeken. Terwijl jouw sterktes vaak in een andere rol juist een mooie aanvulling kunnen zijn. Het vanuit een organisatie echt kijken naar sterktes van haar werknemers is helaas nog vaak een uitzondering. Dat is ook niet gek, want het blijft een uitdaging om een door oude structuren gekleurde bril af te nemen. Ik ben er echter van overtuigd dat als werknemer en werkgever open het gesprek aan durven te gaan, dat daar mooie resultaten uit kunnen komen die leiden tot een verhoogde werkenergie voor alle partijen.

Gym

De Gym

Tijdens het Basisprogramma van de Gym krijg je meer inzicht in je persoonlijke sterktes en hoe je deze kunt inzetten om te ontwikkelen tot een effectieve professional. Wil je meer weten? Klik dan op onderstaande knop.