Pionieren in de polikliniek: Studelta in de praktijk

Pionieren in een ziekenhuis, hoe ziet dat er in de praktijk nou eigenlijk uit? Wat kan een pionier voor jou betekenen? Door kritisch te bekijken tegen welke problemen je dagelijks aanloopt, kan er worden nagedacht over welke concrete rol een pionier in jouw ziekenhuis zou kunnen spelen. Bijvoorbeeld als het gaat om de reorganisatie van de planningsstructuur van een polikliniek, om maar eens wat te noemen. Pionier Martijn van Dorp is hiermee aan de slag gegaan in het Alrijne Ziekenhuis.

Het planningsprobleem
De planning van de polikliniek Cardiologie van het Alrijne Ziekenhuis is nodig toe aan verandering. Op dit moment zijn er veel verschillende personen die een rol spelen in de planning, elk met een eigen proces. Bovendien neemt het aantal patiënten toe. Dat betekent dat de huidige planningsstructuur niet meer aan de eisen voldoet. Zie het als een groot tennistoernooi: stel, er doen 200 mensen mee die onderverdeeld zijn in dames, heren, enkel- en dubbelspel en natuurlijk verschillende niveaus. Het reilen en zeilen van het toernooi is perfect uitgedacht, maar dan belt een speler om zich ziek te melden en vraagt een ander of hij toch een niveau hoger mag aansluiten. Tot overmaat van ramp blijkt dat een van de tennisbanen door hevige regenval niet bespeelbaar is. Wat nu?

Verandering is noodzakelijk
In bovenstaand voorbeeld zijn de tennisbanen eigenlijk cardiologen. Als er één cardioloog uitvalt, stort meteen de hele planning in elkaar. Om te voorkomen dat de planning van de polikliniek Cardiologie in het ziekenhuis net zo chaotisch verloopt als dit tennistoernooi, moet er iets fundamenteel veranderen in de huidige planningsstructuur. Het gaat in een ziekenhuis tenslotte om mensenlevens. Wat kan een pionier in dit geval betekenen? Nou, allereerst moet het probleem geanalyseerd worden. Waar zitten de knelpunten? Bij welke schakels gaat het mis met de planning? Wat verloopt er al wél goed? Door eerst de kern van het probleem goed in kaart te brengen, kan de pionier vervolgens gaan nadenken over een effectieve oplossing.

Het project van de pionier
Hoe dat er concreet uitziet? De pionier gaat op cijfer- en procesmatig niveau aan de slag met de planning van de polikliniek. De huidige werknemers nemen de zorginhoudelijke kant voor hun rekening. Bovendien volgt de pionier bij Studelta een ontwikkelingsprogramma waarbij de focus ligt op persoonlijke groeimogelijkheden. Zo kan de pionier zelfverzekerd en effectief aan het werk, waar ook het Alrijne Ziekenhuis baat bij heeft. Aan het einde van het project heeft de pionier niet alleen geanalyseerd waar de problemen van de planningsstructuur liggen, maar ook een plan opgesteld én geïmplementeerd om deze problemen op te lossen. Een win-winsituatie met als eindresultaat dat de doktersassistent de planning op zich kan nemen.

We zijn net op weg…
Ben je benieuwd hoe dit project van onze opdrachtgever Piet Groen (RVE Manager) in het Alrijne Ziekenhuis verloopt? We vertellen je over een paar maanden graag meer over het eindresultaat. Wordt dus vervolgd…

Wil je weten wat Studelta voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met Ellen Wolters. Wil je meer lezen over met wie wij eerder hebben samengewerkt, klik dan hier.

Inschrijven

Pssst...

Wil je op de hoogte gehouden van vaknieuws binnen jouw sector? En evenementen die we organiseren? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief, zodat we jou relevante informatie kunnen toesturen!