Zo zet je overtuigingskracht in tijdens je pitch

Yes, je bent terug. Heb je de tips uit de vorige blog nog helder voor jezelf?. In deze blog lees hoe je meer overtuigingskracht creëert.

Maak je voorbereiding en pitch persoonlijk

De dag is aangekomen dat je mag pitchen! Wat kun je het beste doen? Knoop voordat je gaat pitchen een luchtig gesprek aan met de aanwezige. Hiermee zorg je dat er een positieve vibe ontstaat waar je profijt van hebt tijdens je pitch. Dit creeër je door oprechte interesse te tonen: stel open vragen over hobby’s, werktaken en/of interesses. Het is de kunst om een ander te laten praten. Zeker als je niet weet waar je het over moet hebben.
Betrek tijdens je pitch altijd mensen in je verhaal, zo voelen mensen zich gehoord en gewaardeerd. Iedere pitch draait om een ding, idee, plan, persoon of iets anders dat je wilt overbrengen. Zorg dat je die ‘kern’ heel helder overbrengt, zodanig dat het mensen aanspreekt maar vooral dat ze begrijpen wat het is. En zoals eerder gezegd; wat levert het hen nu direct op. Gebruik heldere taal én ondersteun indien mogelijk met beeld. Tot slot is het belangrijk om het idee zo realistisch mogelijk maken. Stel jezelf de vraag: wat is er nodig om mijn idee concreet uit te voeren?

Imiteer succesvolle mensen

Zoek mensen in je omgeving die anderen gemakkelijk mee krijgen in hun ideeën, standpunten en voorstellen. Kijk wat ze doen en probeer te achterhalen wat het is waardoor ze anderen weten te overtuigen. Hiervoor kun je ook gebruik maken van televisie, film of video, omdat je daar ook inspirerende voorbeelden kunt vinden. Kijk bijvoorbeeld naar succesvolle politici of leiders, maar eventueel ook naar succesvolle collega’s. Vraag hen zelf wat ze doen om te overtuigen en vraag ook mensen uit het ‘publiek’ wat hen heeft overtuigd.

Het moment is aangekomen om te pitchen!

Hieronder de laatste tips:

  • Kijk tijdens de pitch naar lichaamshouding van je collega’s om je pitch zo persoonlijk mogelijk te maken.
  • Heeft iemand je geholpen bij je idee? Geef ook credits aan deze persoon.
  • Let tijdens je pitch op je lichaamshouding: sta rechtop, houd je schouders relaxed, kijk mensen in de ogen aan en lach.

P.S. Vergeet niet te lezen wat er fout kan gaan

Nu kun je aan de slag met jouw pitch! Wij zijn heel benieuwd of het nu makkelijker gaat en jij meer tools in handen hebt om te overtuigen. Mocht dit toch niet lukken, niet getreurd. In de laatste blog in deze serie gaan we dieper in op het stukje weerstand wat je hebt ervaren. En belangrijker hoe je dit toch positief kunt draaien. Stay tuned ;)

recruiter

Werken in een omgeving waar je fouten mag maken?

Vind je het spannend om bovenstaande te gaan doen? Ben je bang dat dit fout gaat? Bij projecten die je via Studelta gaat doen trainen wij jou om met deze angsten om te gaan. Je volgt namelijk altijd een Basisprogramma in onze Gym voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Lees er hier meer over.

Twijfel niet, schrijf je in en ga met ons jouw werkavontuur aan.

Meld je aan bij Studelta