Op avontuur met de growth mindset

Geschreven door: Melvin Littel

Hoe avontuurlijk ben jij? Hoeveel tijd besteed jij aan de dingen die je gelukkig maken? In hoeverre geloof jij in je dromen en je kans om alles te leren en doen wat je wilt?

Hier een bericht van de jongen die afgelopen jaar bij Studelta vol passie over de Growth Mindset verteld heeft. Of makkelijker gezegd “de jongen met z’n 3000 x hooghouden op een strand in Sri Lanka verhaal”. De essentie van de Growth Mindset? Je kan werkelijk alles leren, als je het maar echt wil. Vertrouw op het proces! Carol Dweck kan je er veel meer over vertellen in deze TedTalk, die al ruim 5.000.000 keer bekeken is.

Ik ben in Mexico, genietend van mijn lievelingsmuziek. Het leuke is dat het geluid uit een gloednieuwe speaker komt die ik als dank voor mijn workshop van Studelta heb gekregen! Een mooi moment om een stukje te schrijven over wat de Growth Mindset voor me doet op het gebied van avontuur. Het leuke is dat er niets zo onvoorspelbaar is als het leven. 1 ding wist ik ik zeker. 2017 zou mijn jaar worden waarin ik mezelf ging overtreffen op het gebied van leren en ontwikkeling. De laatste maanden heb ik boeken gelezen over het masteren van skills tot een extreem niveau, Growth Mindset op en top. Deze boeken hebben me ervan overtuigd dat ik de Growth Mindset nog verder kan toepassen dan ooit tevoren. Dit is wat ik bedacht had voor 2017:

  • In 1 maand van Houten Klaas naar yogaleraar,
  • in 1 maand van beste stuurman aan wal naar een surfer die 2 meter golven kan pakken,
  • in 2 weken van voormalig astmapatiënt naar 40 meter diep freediven,
  • in 1 maand van man die altijd aan de bar staat naar een tango/salsa machine
  • in 1 maand van iemand die half dyslectisch is naar iemand die 2000 woorden Spaans spreekt en zich overal op de wereld kan redden.

Waarom zit ik nu te chillen in de zon in plaats van te zweten van het leren? Allereerst ben ik vlak voor m’n reis geopereerd aan een dubbele liesbreuk en mag ik 6 weken niets fysieks doen. Laten we het een leuke challenge noemen op het gebied van geduld. Veel leuker dan dat is dat ik 2 maanden voor m’n reis verliefd ben geworden op een Duitse meid die 6 weken naar Mexico zou gaan. Al voordat we gezoend hadden wist ik het: mijn jaar zou niet beginnen met een yoga challenge in India, maar met een liefdes challenge in Mexico. Een keuze op gevoel, waar normaal mijn verstand leidend is. Dat gevoel stuurde me weekenden op rij naar Berlijn, zocht elke dag contact met haar en heeft mijn plan voor dit jaar gewijzigd. Het volgen van m’n gevoel in plaats van mijn verstand heeft een hele mooie wending gekregen, sinds een aantal dagen is Nanuk mijn vriendin!
Onverwachts is mijn eerste echte uitdaging van 2017 een uitdaging voor mijn karakter. Sinds het afronden van mijn studie (met 1,5 jaar vertraging) heb ik mijn hele leven dingen gedaan die ik wilde en vooral gedaan waar ik zin in had. Op reis is deze behoefte vaak nog sterker aanwezig. Gewoon wakker worden en doen wat er op dat moment in me opkomt.

De afgelopen 2 weken in Mexico heb ik veel benauwde momenten gekend. Momenten waarop stemmen in m’n hoofd schreeuwden dat ik de eerste de beste bus naar een strand moest pakken. Stemmen die op me in bleven praten dat ik vooral moest doen waar ik zin in had. Voor de eerste keer sinds jaren koos ik ervoor om als een hondje aan de lijn te blijven en volgzaam te zijn, in plaats van leidend. Geloof me maar: voor mij een enorme uitdaging. Een uitgelezen kans om mijn Growth Mindset eens flink te testen!

Aangezien ik van Nanuk houd en ik ook gelukkig wil kunnen zijn in deze volgzame rol heb ik besloten om te kiezen voor wat de ander (Nanuk) wil, in plaats van wat ik zelf wil. Het opnieuw lezen van Eckart Tolle’s boek De Kracht Van Het Nu heeft me daar enorm bij geholpen. Als je er van leert te genieten, blijkt het “nu” helemaal zo gek nog niet. Het is niet makkelijk geweest om me te schikken in een nieuwe rol. Ik wist niet zeker of dat ging lukken. Maar ik heb de uitdaging omarmd en nu ben ik gelukkiger dan ooit. Op naar een volgend avontuur...

...en hoe ga jij dit jaar groeien?

Zonnige groeten,
Melvin Littel, trainer pepperminds en avonturier by night

Melvin Littel
Gym

De Gym

In de Gym zorgen we er namelijk voor dat jij je ontwikkelt van starter tot effectieve professional. Wil je weten hoe? Bekijk dan het traject dat je in onze Gym kunt volgen.