Start jouw talentenspeurtocht nu!

Geschreven door MaikeEen paasbrunch met de hele familie of paasborrel met je vrienden in de kroeg zit er dit jaar even niet in. Dus maken we het thuis extra gezellig en we vinden nieuwe manieren om onszelf te vermaken. Eieren versieren zoals je vroeger deed? Of een speurtocht in huis met paaseieren? Deze egg hunt kun je zelfs al video bellend doen met je familie of vrienden. Daarnaast is deze periode het perfecte moment voor zelfreflectie. Voor ieder nuttig, maar zeker wanneer je op zoek bent of gaat naar een nieuwe baan.

Dus om in het paasthema te blijven: hierbij de talentenspeurtocht! Weet jij wat jouw talenten zijn? En benoem je deze dan ook voldoende in jouw cv, motivatiebrief of tijdens het sollicitatiegesprek? Met onderstaande oefeningen ontdek jij er misschien nog een paar die nu verstopt lijken.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Zicht op je talenten hebben is vaak lastig omdat ze voor jou zo vanzelfsprekend zijn. Is ‘plannen’ jouw talent? Dan heb je waarschijnlijk niet door hoe gemakkelijk jij een project of jouw agenda goed organiseert. Je zult het vaak niet eens als jouw talent benoemen. Je raadt het al: schakel hier anderen voor in. Familie of vrienden kunnen vaak beter zien en benoemen waar jij goed in bent. Dit komt omdat zij er vaak minder goed in zijn en het dus opvalt wat jij doet.
Oefening #1
Pak je telefoon of laptop en bel 5 mensen op die jou goed kennen. Denk aan vrienden, familieleden, studiegenoten of (oud)collega’s. Vraag ze om 3 van jouw talenten te benoemen. Om ze op weg te helpen, kun je deze hulpvragen stellen:

  • Wat bewonder je in mij?
  • Waar vraag je graag mijn hulp bij?
  • Wanneer was jij trots op mij?

Het resultaat gebruiken
En, welke talenten zijn er naar voren gekomen? Ontdek je de rode draad of zitten er veel verschillen in? Als hetzelfde talent vaak genoemd werd dan typeert dit jou het meest. Is er veel verschil? Dit zegt veel over jouw unieke talenten in verschillende contexten. En zijn er antwoorden die jou heel erg verrast hebben? Lucky you; je hebt ook jouw verstopte talenten gevonden!

Ontdekkingen in gekke tijden

Onverwachte situaties geven je een kans om te ontdekken waar jij goed in bent. Het leven loopt nu anders dan gepland en hoe jij daarmee omgaat, zegt veel over jouw talenten. Ben jij nu degene die regelmatig online ontmoetingen met vrienden opzet? Dan is verbinden jouw talent. Ben je weer druk aan het schilderen, schrijven of knutselen? Grote kans dat jij creatief bent. Deel jij in deze situatie jouw dag goed in en ben je weinig afgeleid? Jouw talent is discipline. Of blijf je in deze periode de moed erin houden met solliciteren en zoek je steeds naar nieuwe kansen, ondanks afwijzingen? Jij bent optimistisch!
Oefening #2
Begint er al iets te dagen na het lezen van bovenstaande? Neem de tijd om na te denken over de afgelopen weken en jouw aanpak in deze gekke tijd. Valt je iets op? Wat zegt dit over jouw talenten? Komen juist de talenten die je al van jezelf kende sterk naar voren? Of heb je verstopte talenten kunnen ontdekken?

Zet deze talenten in tijdens jouw zoektocht

Inzicht in jouw talenten helpt jou bij het oriënteren en solliciteren. Als je weet waar je goed in bent, geeft dit focus in welke functies wel of juist niet bij je passen. In vacatureteksten staan vaak rijtjes met eigenschappen. Sluiten deze aan bij jouw talenten? Grote kans dat deze baan echt iets voor jou is! Daarnaast helpt een overzicht van je talenten je ook bij het solliciteren en jezelf presenteren. Je kunt ze gebruiken op jouw cv, in je motivatiebrief en tijdens het sollicitatiegesprek. Zo weet jouw nieuwe werkgever precies waarom juist JIJ geschikt bent voor de baan.

Recruiter Maike

Succes met jouw Speurtocht!

Ik ben natuurlijk heel benieuwd hoe jouw speurtocht vergaan is! Vond je het moeilijk? Of was je er zo doorheen? Tijdens de gesprekken die wij met pioniers voeren behandelen we dit ook altijd. Dus schrijf je in en wie weet nodigen wij jou uit voor een intakegesprek. Of bekijk onze actuele avonturen en solliciteer direct. Veel speurplezier!

Meld je aan bij Studelta