Terug naar onze verhalen

Jouw dromen zijn de acties van vandaag

Geplaatst op: 25-02-2016

“Wat zijn jouw dromen?" Een moeilijke vraag tijdens een sollicitatiegesprek die ik eigenlijk ook liever niet krijg.Toch is deze vraag belangrijk: het gaat namelijk over jouw intrinsieke motivatie. En als je je wilt ontwikkelen kun je die maar beter scherp hebben. Je maakt jouw dromen alleen waar als je de juiste ontwikkeling doorvoert. Ik heb afgelopen jaren ook geworsteld om deze helder en vooral concreet te maken, gelukkig hebben wij hier intern een mooie manier voor.

De dagelijkse stapels werk

Starters worden vaak over de streep getrokken om ergens aan de slag te gaan door de dromen die zij voorgespiegeld krijgen. “Wat is jouw ambitie en hoe gaan wij als werkgever die dromen waarmaken?” Vaak zijn de juiste intenties er wel om die dromen waar te maken maar blijkt het in de praktijk moeilijk om het concreet te maken. Een van de redenen hiervoor is dat het lastig blijft om vooruit te kijken. En voor je het weet ben je stapels werk aan het verzetten en lijkt dit belangrijker dan jouw persoonlijke ontwikkeling. Ik vind het zonde dat de focus dan verlegd wordt! Voor mij ligt de sleutel om jouw dromen waar te maken toch echt in persoonlijke ontwikkeling.  

Scorecard

Bij Studelta hebben we intern een eigen manier ontwikkeld om persoonlijke ontwikkeling concreet te maken. Dat noemen wij scorecards. In deze scorecards dagen wij iedereen binnen Studelta uit om zijn/haar eigen missie op korte en lange termijn te formuleren, en deze ook uit de context van jouw werk te formuleren. Waar wil jij over vijf jaar staan? Vanuit daar kan je doorredeneren naar welke stappen en competenties nodig zijn om daar te komen. Breng je dit goed onder woorden dan ben je eigenlijk pas halverwege. Daarna komt namelijk de belangrijkste vraag: Hoe ga jij jouw ontwikkeling zo concreet mogelijk maken, in termen van gedrag dat je iedere dag laat zien? Stel dat je assertiever wilt worden, dan spreek je in je scorecard bijvoorbeeld af dat je iedere dag minimaal twee keer doorvraagt in een overleg en één keer aangeeft dat je het oneens bent. Ook al zijn dat kleine dingen, het helpt je concreet te groeien op dit vlak.

Dromen in kleine stukjes

Wij gebruiken deze scorecard binnen Studelta om onze grote dromen in kleinere stukjes op te delen, tot acties die je dit kwartaal, deze week en zelfs deze dag nog gaat ondernemen om jouw dromen waar te maken. Op die manier wordt het concreet en vooral ook echt haalbaar, jouw droom wordt ineens tastbaar. Inmiddels is de scorecard ook voor mijn eigen ontwikkeling een super waardevol handvat geworden! Ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn groei en ik pak verantwoordelijkheid om concreet na te denken over mijn gedrag. Doe jij dat ook?

Tags: Authentiek, Droom, Generatie Y, Het Nieuwe Werken, Innovatie, Motivatie, Ondernemend, Succes, van Morgen en Verandering