Mijn start bij de gemeente met Studelta

Geschreven door: Geert-Rene Lambers

‘’Ik werk via Studelta bij de gemeente Kaag en Braassem’’. Een zin die ik de afgelopen tijd veel heb mogen herhalen. Als reactie krijg ik dan vaak terug: ‘’Kaag en wat? Nog nooit van gehoord’’. Als ik dan uitleg dat het gemeentehuis in Roelofarendsveen staat, begint er bij een gedeelte van mijn gesprekspartners al een lampje te branden. De personen die mij dan nog glazig aankijken zijn vaak geholpen met de informatie dat de gemeente ongeveer halverwege Amsterdam en Leiden ligt, vlakbij Schiphol.

Een maatschappelijke baan
Het is niet gek dat de gemeente Kaag en Braassem niet heel bekend is. Ondanks dat de gemeente bestaat uit dorpen met een rijke historie bestaat de gemeente Kaag en Braassem pas sinds 2009, ontstaan door een fusie van twee andere gemeenten. Toch was ik meteen enthousiast toen ik informeerde naar de vacature. In tegenstelling tot veel andere starters leek het mij heel tof om bij een gemeente te werken. Mijn belangrijkste drijfveer hiervoor was (en is) dat ik werk wilde doen waarmee ik iets kan toevoegen aan de maatschappij. De gemeente speelt een belangrijke rol in de dagelijkse gang van zaken voor burgers (of men zich daar nu bewust van is of niet).

Mijn kennis en ideeën doen er echt toe
Ik heb gekscherend de opmerking dat ik nu ‘’een echte ambtenaar ben’’ de laatste weken regelmatig voorbij horen komen en ik weet wel zeker dat dit niet altijd als compliment bedoeld was. Het beeld van ambtenaren dat ze traag en niet flexibel zijn kennen we allemaal. Nu ik zelf twee maanden in de ambtenarij werk is het mij wel duidelijk geworden dat de stigma’s en vooroordelen in ieder geval bij de gemeente Kaag en Braassem onterecht zijn. Om mij heen zie ik gepassioneerde mensen die juist geen 9 tot 5 mentaliteit hebben maar flexibel werken. Ik zie een organisatie die starters juist op weg wil helpen door ze niet alleen aan werkervaring te helpen maar óók heel graag wil leren van de nieuwe generatie. De organisatie staat echt open voor nieuwe ideeën en veranderingen. Het is daarom leuk om als nieuwe werknemer direct volledig mee te draaien binnen de organisatie. Je kennis en ideeën doen er echt toe, een perfecte plek dus om jezelf te ontwikkelen!

Werken en ontwikkelen
De rol die Studelta in mijn ontwikkeling speelt is ontzettend belangrijk. In het traineeship ga ik twee keer per maand naar Amsterdam om trainingen te volgen. Het Basisprogramma is hier een voorbeeld van. Aan de hand van groepstrainingen ga ik aan de slag met mijn eigen persoonlijke leerdoelen zodat ik mij kan ontwikkelen tot een effectieve professional. De tijd die hieraan wordt besteed ervaar ik als waardevol omdat ik met concrete opdrachten weer terugkeer naar de gemeente. Daarnaast volg ik ook nog kennis en vaardigheidstrainingen. Deze combinatie van werken en ontwikkelen bevalt mij tot nu toe ontzettend goed en geven mij handvatten om mezelf te ontwikkelen tot de ambtenaar 2.0.

Veranderingen
In mijn eigen omgeving zie ik de gemeente steeds meer inzetten op jonge mensen. Het gemeentelandschap is dus echt aan het veranderen maar er kan ook nog veel worden verbeterd. Als je je dus ergens kunt ontwikkelen en er toe wilt doen dan is het wel binnen de gemeente en zéker als je dit doet via het Studelta Traineeship. Ben je dus maatschappelijk betrokken, niet bang om jezelf te ontwikkelen en verantwoordelijkheid te nemen binnen een organisatie die er over 10 jaar waarschijnlijk anders uitziet? Dan ben je geknipt om een échte ambtenaar te zijn via Studelta :-)

Net als Geert-Rene starten bij een gemeente? Maak een profiel bij ons aan en wie weet kunnen wij jou ook aan een nieuw avontuur helpen!

Wil je weten wat Studelta voor jouw gemeente kan betekenen? Neem dan contact op met Simon Termorshuizen!