Mijn studie is vaag, wat nu?

Geschreven door: Marieke van Leijden

Je bent op een verjaardag, de bitterballen staan al op tafel en je hebt een biertje in je hand. Je zit wat te praten met een kennis die vraagt wat je ook al weer voor studie doet. Je vertelt dat je bijna klaar bent met je studie Vrijetijdswetenschappen, en het valt even stil. “Goh”, klinkt het, “wat kan je daar eigenlijk mee?”. Je maakt je klaar voor je standaard praatje over hoe je breed wordt opgeleid en dat werkgevers zitten te springen op universitair geschoolde duizendpoten. Je drinkt je laatste slok op en denkt: Ja, waar heb ik nou ook alweer voor gestudeerd?

Er zijn in Nederland 242 HBO- en 189 WO studies te volgen. Bij sommige studies is het duidelijk: als geneeskundestudent word je later dokter, als Vertaler Duits student word je waarschijnlijk een Duits vertaler. Maar het gros van deze opleidingen geeft helemaal niet zo’n duidelijk toekomstbeeld. Studies als Culturele Antropologie, Future Planet Studies en Vrijetijdswetenschappen resulteren al snel in bovengenoemde vraag op verjaardagen: “Leuk, maar wat kan je ermee?”. Eenmaal afgestudeerd is het makkelijk om in het oerwoud van vacatures te verdwalen. Want hoe zoek je nou een baan die bij je past?

Onderzoek wat je drijfveren zijn


Het is een stuk makkelijker om een baan te vinden die bij je past, als je de tijd hebt genomen om te onderzoeken wat je belangrijk vindt in werk. Als je terugkijkt naar eerdere bijbanen of projecten tijdens je opleiding, waar word je nou echt enthousiast van? Is het vooral met mensen werken, of ben je het gelukkigst met een verse spreadsheet voor je neus? De dingen waar je energie uithaalt, kunnen je veel vertellen over waar je ook later je werkgeluk in kan vinden.

Transferable Skills


Bedenk welke vaardigheden je hebt opgedaan tijdens je studie en hoe je deze kan toepassen in een nieuwe werksituatie. Deze “transferable skills”, zoals werken in een team, timemanagement en analytisch vermogen, komen goed van pas bij de eerste stappen in je carrière. Juist als je op een functie solliciteert waar je niet voor hebt gestudeerd, is het belangrijk om te benadrukken dat je je bestaande vaardigheden kan inzetten om je deze nieuwe functie eigen te maken.

Netwerken


Bouw je netwerk op in het vakgebied waar je ambities liggen. Dit kan op verschillende manieren. Je kan bijvoorbeeld een lijst maken van organisaties die je interessant lijken en kijken of je iemand (via via) kent die daar werkt. Ga naar netwerkborrels, open dagen en seminars. Ook kan je inspiratie opdoen door oud studiegenoten te benaderen op LinkedIn, om te zien waar zij terecht zijn gekomen.

Tenslotte: schrijf je in bij Studelta. Wij gaan met jou op zoek naar jouw drijfveren en matchen dit aan projecten bij maatschappelijk betrokken organisaties. Kortom, jouw studie en werkervaring zijn minder relevant dan jouw persoonlijkheid. Op de website kun je onze avonturen selecteren op basis van jouw kernwaarden. Maak dus een profiel aan en laat ons je helpen op jouw avontuur naar werkgeluk!