Laten we dansen: het belang van plezier op de werkvloer!

Het is 11.30u op vrijdag 29 september, en ik ben in Amsterdam-Noord. Op één van mijn favoriete plekken, De Gym. Niet de sportschool (hier hoor je me zeggen: ‘Hell no!’) maar mijn eigen Gym, de trainingsruimte van Studelta, waar ik met 70 man aan het springen ben. De vloer golft onder mijn voeten, ik ben hardop aan het lachen. We horen allemaal dezelfde harde muziek. Ik ben namelijk bij Daybreaker, tijdens de opening van de inspiratiedag van Studelta.

Inspiratie is het voertuig
Op zo’n inspiratiedag wordt onze hele ‘community’ uitgenodigd om meer inzicht te krijgen in een thema dat wij - als Studelta - belangrijk vinden binnen de werkcontext. Dit soort dagen maken mijn werk mooi: we nodigen mensen uit ‘bij ons thuis’ om een thema te onderzoeken, door het vanuit verschillende perspectieven te ‘beleven’. We doorlopen meerdere sessies met een hoge informatiedichtheid, kort en krachtig, vakkundig geleid door verschillende sprekers. We verbinden mensen met elkaar, maar ook met Studelta als organisatie. Inspiratie is hier het voertuig om dit voor elkaar te krijgen.

Het belang van plezier
Deze 29e van september staat het thema ‘plezier’ centraal. Specifiek ook het belang van plezier op de werkvloer, een belangrijke drijfveer van generatie Y. De ervaring lijkt ons echter te leren dat plezier het onderspit delft ten opzichte van andere drijfveren: prestatie, resultaat, omzet. Het ‘werkende leven’ kan soms voelen als een serieuze plaats waar weinig gespeeld wordt, en daardoor ook (te) weinig ruimte is voor fouten maken. Laat me een lans breken voor plezier, dacht ik, en daarmee ook voor energie, vitaliteit en verbinding met elkaar.

Positief maakt positief!
Links achter me op de vloer staat Martijn, de directeur van Studelta, te springen naast Daan, een trainee van Studelta. Beiden zijn aan het lachen, beiden zijn aan het dansen. Bewegen heeft vele voordelen, waaronder het aanmaken van endorfine. Endorfine maakt je blij, naast dat het je cognitieve capaciteiten vergroot. Henk-Peter Dijkema (Performance Happiness) vertelt later op de dag: ‘emoties zijn besmettelijk, dit zie je ook vaak op de werkvloer. Negatief maakt negatief, positief maakt positief’. Het vergroten van het bewustzijn over hoe dit soort processen werken, maakt dat je er invloed op uit kan oefenen. Hierdoor is werk doen wat je leuk vindt zo belangrijk: je creëert een ‘ripple effect’. Alleen daarom al zouden we plezier maken serieus moeten nemen.

Een groot systeem
Bewust zijn van dit effect gaat ook over bewust zijn dat we in een groot systeem leven. Een mens op een afdeling binnen een organisatie binnen een arbeidsmarkt binnen een land binnen een wereld. Tijdens je (werkende) leven ben je wederzijds afhankelijk van de mensen om je heen: een beweging maken is de beweging doorgeven. Vanuit dit inzicht bestaat nu de inspiratiedag binnen Studelta, mijn idee dat werkelijkheid werd.

Dus stel jezelf eens de vraag: “Hoe wil jij bewegen in je werk?”

Pssst...

Wil je op de hoogte blijven van de evenementen die Studelta organiseert? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!