Is er op jouw werkvloer ruimte voor flexibiliteit?

Geschreven door Silke Rupert

Als student heb ik altijd mijn eigen uren kunnen bepalen. Ik begin het liefst in de middag, om vervolgens rond een uurtje of acht ‘s avonds mijn beste werk af te leveren. Hele vroege colleges heb ik weleens geskipt. Maar toen zat ik van de een op andere dag ineens op kantoor waar ik elke dag, zoals velen, van 9 tot 5 werk. Ondanks dat ik de vroege ochtenden na tien weken stage nog steeds lastig vind, heb ik wel het geluk dat Studelta flexibele werkuren hanteert en mag ik dus ook om half tien beginnen. Helaas geldt dit niet voor iedereen met een kantoorbaan. En dat is zonde.

Nachtuilen en vroege vogels


Avondmensen krijgen later dan ochtendmensen het seintje van hun hersenen dat ze moeten slapen. Zo valt de één stipt om tien uur in slaap, maar ligt een ander om twee uur nog klaarwakker in bed. Proberen te slapen heeft geen zin, maar om zeven uur ’s ochtends gaat de wekker weer. Voor die avondmensen is het dan moeilijk om de ogen open te houden en productief werk te verrichten, omdat hun lichaam denkt dat het nog midden in de nacht is. Hun biologische klok, ook wel het circadiaanse ritme, loopt niet synchroon met de klok op kantoor. Dit zorgt voor een sociale jetlag.

Circadiaans ritme


Natuurlijk kan hier wel wat aan gedaan worden, zoals je mobiel wegleggen ruim voordat je naar bed gaat en felle lichten alvast dimmen. Deels komt je circadiaanse ritme namelijk door gewenning, je omgeving en je leeftijd. Maar ook genen spelen een rol. En de standaard 9 tot 5 werkweek vergroot de kans op slaapstoornissen bij avondmensen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat 41% zich identificeert als avondmens en zich later op de avond alerter, productiever en energieker voelt. Nachtuilen hebben zelfs, tegen alle verwachtingen in, een beter reactievermogen dan vroege vogels, dat bewees Philippe Peigneuz. Dit geldt wel alleen als ze in hun eigen ritme werken.

Flexibele werkgever

Flexibiliteit is ook voor de werkgever gunstig. Zo werkt iedereen op zijn of haar productiefste uren. Met als bonus: minder files! Plan bijvoorbeeld vergaderingen later op de dag in en verspreid werktijden. In de 24-uurs economie van tegenwoordig zou dat juist een uitkomst moeten zijn. Daarnaast kom je veel mensen tegemoet. Want als je niet stipt om half negen maar ook om half tien mag verschijnen op kantoor, word niet alleen ik, maar 41% van de maatschappij gelukkiger!

Is er op jouw werkvloer geen ruimte voor flexibiliteit? Niet getreurd, naarmate je ouder wordt, verschuift je biologische klok. Vanaf je twintigste gaan we weer wat vroeger naar bed. Zo zijn we aan het einde van ons leven allemaal ochtendmensen.

Nieuws

Pssst...

Wil je op de hoogte gehouden van vaknieuws binnen jouw sector? En evenementen die we organiseren? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief, zodat we jou relevante informatie kunnen toesturen!