Innovatie in de zorg: de koploper bepaalt de richting!

Sommige samenwerkingen blijven je voor lange tijd bij. Soms omdat ze uit positieve energie geboren zijn, soms omdat ze perfect passen bij onze dienstverlening en soms omdat het gewoon echt ontzettend gave en innovatieve pioniersopdrachten zijn. Opdrachten waarbij de pionier écht het verschil kan maken. De samenwerking tussen Kwintes en Studelta beschikt over al die ingrediënten! Daniëlle vertelt waarom bij Kwintes innovatie in de zorg voorop staat en hoe zij daar als pionier een belangrijke rol in speelt.

Nieuwsbrief

Pssst...

Wil je op de hoogte gehouden van vaknieuws binnen jouw sector? En evenementen die we organiseren? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief, zodat we jou relevante informatie kunnen toesturen!

Het belang van innoveren
Iedere zorgorganisatie is bezig met innoveren, zo ook Kwintes. Het verlenen van 24/7 zorg staat voor Kwintes, dat begeleiding aan huis en beschermd wonen biedt voor mensen met psychiatrische of psychosociale kwetsbaarheid, hoog op de agenda. “Zo’n vorm van ambulante begeleiding kan het begeleid wonen gedeeltelijk vervangen of voorkomen en daardoor kunnen mensen met een begeleidingsbehoefte (langer) thuis blijven wonen,” vertelt Daniëlle. Maar hoe vertaalt Kwintes deze plannen op de agenda naar de praktijk? Hoe komt deze innovatie van de grond?

‘Gewoon thuis’
Het antwoord: met het project ‘Gewoon thuis’, dat al in verschillende gemeenten van start is gegaan. ‘Gewoon thuis’ biedt 24/7 begeleiding gericht op het creëren van een veilige en gestructureerde omgeving in de thuissituatie, waardoor begeleiding altijd beschikbaar is voor cliënten en ze zelfstandig kunnen blijven wonen. Door het samenspel van een interne senior projectcoördinator met zorginhoudelijke kennis en ervaring en een externe junior projectcoördinator met een frisse, kritische blik en aanvullende competenties krijgt het gehele proces een boost en komt innovatie echt van de grond. In comes Daniëlle, die optreedt als externe projectcoördinator!

Samen pionieren
“Ik werk nauw samen met de interne senior projectcoördinator,” vertelt Daniëlle. “Ons doel is om eenheid te creëren in het project ‘Gewoon Thuis’. Wij brengen de gebiedsmanagers en projectleiders samen, zodat ze elkaar verder kunnen helpen bij het uitrollen en perfectioneren van ‘Gewoon Thuis’. We gaan met elkaar in gesprek en halen ideeën bij elkaar op. Daarnaast doe ik onderzoek naar beleidsstukken van gemeenten om te kijken waar gemeenten mee bezig zijn, hoe de prioriteiten liggen en hoe Kwintes ze daarin verder kan helpen.” Daniëlle en de interne projectcoördinator brengen samen dus de verschillende actieplannen en beleidsnotities in kaart, ze verbinden de gebiedsmanagers met elkaar en ontwikkelen zo een basisconcept voor 24/7 zorg dat voor iedereen toe te passen is. Ze zijn samen dus een aanjager van innovatie!

Een starter op de werkvloer?
“Ik denk dat ik hier als starter echt van toegevoegde waarde ben. Ik ben heel nieuwsgierig en duik graag in nieuwe materie. Ik vraag ook continu: wat gaan we met deze informatie doen? Wat betekent dit? Ik wil werk leveren dat ons écht vooruit helpt, zodat we ons niet alleen aanpassen op de veranderingen die in de zorg plaatsvinden, maar dat we voorop lopen als het gaat om innovatie. Het belangrijkste van dit project is dat we in contact blijven met de cliënt. We ontwikkelen geen beleid om het klakkeloos uit te voeren, maar werken samen met burgers, andere zorgaanbieders en gemeenten zodat het echt een verbetering oplevert voor de mensen die de begeleiding ontvangen.”

Ben je benieuwd wat Studelta kan betekenen als het gaat om innovatie in jouw zorgorganisatie? Neem dan contact met ons op!