Ikigai, wat is dat?

Geschreven door: Alex Walstra

Ikigai is momenteel hot! Maar ik hoor jou al denken: “Wat is dat? Ikigai, nog nooit van gehoord”. Het is een gezegde dat gebruikt wordt op het Japanse eiland Okinawa; één van de vijf blauwe zones op de wereld waar mensen gemiddeld gezonder en langer leven. Vrij vertaald betekent Ikigai ‘jouw reden om op te staan’.

Dan Buettner is de founding father van de blauwe zones. Hij onderzocht de factoren die zorgen voor een gelukkiger en gezonder leven en kwam tot 9 gewoontes. In zijn tedtalk geeft hij aan dat 90% van je gezondheid afhankelijk is van levensstijl. Een belangrijk onderdeel is het hebben van purpose, oftewel een doel om voor te leven, een reden om in de ochtend op te staan.

Klinkt best simpel. Je geeft gewoon antwoord op de vraag waar jij ‘s ochtends voor opstaat en je leidt een gezond en gelukkig leven. Echter, in de praktijk lukt dat lang niet iedereen. Het aantal volwassenen dat in hun leven met een depressie te maken krijgt (volgens het Trimbos instituut 20%) en burn-out klachten ervaart op zijn werk (1 op de 7 volgens CBS en TNO), stijgt de afgelopen jaren flink. Reden genoeg dus om eens over jouw Ikigai na te denken.

Het houdt dus verband met zingeving, drijfveren en energie. Factoren die, zoals wij ons realiseren, ook erg belangrijk binnen werk zijn. Dit wordt immers steeds meer een verlengstuk van onze hobby. Om hierachter te komen probeer ik mijn keuzes bewuster te maken, mediteer ik elke ochtend 10 minuten en loop ik vaak gewoon een rondje in de buitenlucht.

Benieuwd wat er voor jou zou kunnen werken? Een kleine oefening geeft vaak al een hoop inzicht! Tijdens het Studelta seminar over werkenergie schreven wij vijf dingen op die voor ons het meest belangrijk zijn binnen ons werk. Na het rangschikken werd ons gevraagd om stil te staan hoeveel aandacht je deze punten geeft. Ook dit moest je weer rangschikken. Als laatste maakten we een rangschikking waar je nu het meeste voldoening uit haalt.

Pionier

Pssst...

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen om zingeving in je werk te vinden? Schrijf je dan in bij Studelta, en wie weet sluit een van onze avonturen wel perfect aan bij jouw Ikigai!