Ik wist het van jongs af aan

“Je lijkt me best aardig”, zegt een leerling bij binnenkomst in het lokaal. Dat is in ieder geval een warm welkom. Enkele anderen kijken mij nieuwsgierig aan en nemen me in zich op. “Wie ben jij?”, “Ben je nieuw?”, “Ben je ook juf?”. Eerlijke en oprechte reacties van kinderen uit mijn eerste klas op de 7e Montessorischool.
 
Structuur op de Montessori-manier
Ik verbaas me direct over de rust in de klas en de zelfstandigheid van de leerlingen. En over de vele soorten sloffen, want schoenen vind je alleen in de gang. De meeste leerlingen die een vraag hebben zetten een kaartje op. Maar ook vind ik er af en toe een aan mijn kruk of op het bankje. Er komen direct een hoop vragen in me op, zoals: wat zijn nu de regels en waar is de structuur? Wanneer mag een leerling wel naar me toe lopen en wanneer is het kaartje de beste optie? Na enige dagen vind ik de structuur die de leerlingen al door hadden en langzamerhand kom ik erachter wat alle gekopieerde kaarten, geplastificeerde woordenlijsten en ‘taaldozen’ betekenen.
 
De leerlingen zijn fan
“Juf, je hebt allemaal stofjes in je haar!”. Ik begin me steeds meer op mijn gemak te voelen en geniet van de grappige uitspraken die leerlingen op me afvuren. In de pauze controleren leerlingen mij op luizen in het haar. “Hoi juf Tara, ik ben je naam niet vergeten hoor”, fijn om elke ochtend door kinderen begroet te worden. Leerlingen nemen me aan de hand, leggen me van alles uit maar proberen ook uit. Ik word zelfs al snel door leerlingen meegevraagd naar de Efteling en het Zomerfeest.
 
Waag die sprong
Ik merk dat ik me tussen de muren van deze Montessorischool echt op m’n plek voel. Dat dit beroep voor mij was weggelegd wist ik eigenlijk al van jongs af aan. Poppen om schooltje mee te spelen waren niet aan te slepen. Toch koos ik niet direct na de middelbare school voor het basisonderwijs. Een uitstapje naar de studie Psychologie aan de UU brengt me er uiteindelijk toch. Ik ben er wel van overtuigd dat ik het stiekem altijd al wist, en dat het cliché over ‘onderwijs bloed’ en ‘onderwijs families’ echt klopt. Als je het gevoel hebt dat je voor lesgeven bent geboren, dan kun je dit eerder dan je zelf denkt. Jouw drijfveren en ambitie geven je een voorsprong.
 
Dus tegen iedereen die erover nadenkt en een gelukkig gevoel krijgt van het basisonderwijs zou ik willen zeggen: waag die sprong en zet een eerste stap. Studelta kan je helpen er te komen, ondersteund door hun steengoede Onderwijstrainingsprogramma. Ik zeg weleens, denk als Pippi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!”.
Inschrijven
Wil jij net als Tara starten in het onderwijs en ook op avontuur van werkgeluk? Maak een profiel aan bij Studelta en geef jouw voorkeuren aan!

Of kan jouw school voor schooljaar 2017-2018 ook wel zo'n docent als Tara gebruiken? Neem contact op met Studelta!