Ik moet helemaal niks

Ik moet best veel. Zo moet ik gezond eten, regelmatig sporten, voldoende slapen, sterk zijn, maar ook ontspannen zijn, dingen zo goed mogelijk doen, een luisterend oor zijn voor anderen, etc.

Misschien herken je dit wel, of wellicht zit het ‘m bij jou in andere dingen. Moet jij op alle feestjes aanwezig zijn, bij voorkeur tot het einde, of moet je altijd attent zijn richting iedereen die je kent en is nee zeggen geen optie. Of misschien moet je op je werk altijd eerst je to-do lijstje afmaken voordat je naar huis mag. Moet je whatsapp berichtjes van vrienden, maar eigenlijk van iedereen, zo snel mogelijk beantwoorden en als iemand je belt, tja, dan moet je altijd opnemen. We moeten allemaal heel veel, we voelen dwingende verplichtingen en het niet doen is geen optie.

Says who?
Laten we eerlijk zijn, er zijn maar een paar dingen in het leven die echt moeten: drinken & eten, naar de wc gaan, slapen en belasting betalen zijn de bekendste, jezelf verbinden met anderen zou je er nog aan kunnen toevoegen. Alle andere dingen die je moet, moet je vooral van jezelf!

Moeten?
Welke woorden je gebruikt in denken en spreken zijn erg bepalend. Let de komende paar dagen maar eens op hoe vaak je het woord ‘moeten’ gebruikt en stel jezelf elke keer wanneer je ‘moet’ zegt of denkt de volgende vragen:

Van wie moet je het? Van iets of iemand, of van jezelf?
Wat is de consequentie als je het niet doet? Is dit erg?
Wat gebeurt er als je ‘moeten’ vervangt door ‘willen’? Wil je het dan ook?
Wat gebeurt er als je ‘moeten’ vervangt door ‘mogen’? Als je iets mag doen, mag je het ook niet doen. Je hebt keuze, ook als het een ‘moetje’ is.

Ont-moeten?

Veel moeten kost energie, er blijft weinig ruimte over voor andere dingen. Door minder te moeten en meer te mogen zul je veel meer ruimte voelen voor dingen die juist energie geven. Het is niet voor niks dat ontmoeten ook een bestaand woord is. Ont-moeten, ofwel de mogelijkheid tot toeval en spontaniteit. De mogelijkheid om mensen te spreken en contact met ze te maken. Elkaar te zien, ervaringen te delen en te inspireren. Dat geeft pas energie!

Mijn tip is dan ook: ont-moet eens wat vaker, en je zult zien, alles kan, alles mag, niks moet…

De Gym

De Gym

Ga je via Studelta pionieren? Dan volg je tijdens jouw avontuur gelijktijdig een intensief trainingsprogramma in onze Gym, dat jou in dit turbulente eerste jaar helpt. In de Gym zorgen we er namelijk voor dat jij je ontwikkelt van starter tot effectieve professional. Wil je weten hoe? Bekijk dan het traject dat je in onze Gym kunt volgen.