Ik heb een 9 tot 5 mentaliteit

“Ik hou van werken, zolang het werk is waar ik van hou”
(Johan Cruijff)

Ik geef het toe. Ik ben - in tegenstelling tot wat veel bedrijven kennelijk zoeken - iemand met de befaamde 9 tot 5 mentaliteit. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar ik ga je vertellen wat deze mentaliteit voor mij inhoudt en wat deze houding mij oplevert.

Wat de cijfers zeggen


Millennials en burn-outs. Steeds vaker horen we de geluiden over hoe die twee met elkaar getrouwd lijken. Sophie Hilbrand ligt (of lag) in de mentale kreukels en ook de Rijksoverheid rapporteert zorgwekkende cijfers als het gaat om burn-out gerelateerde klachten onder de jongste generatie werkenden. Een gebrek aan autonomie en het ervaren van te hoge taakeisen worden als belangrijkste oorzaken van de klachten genoemd.

Nog harder werken


Ook in mijn directe omgeving heb ik al meerdere mensen ‘om zien vallen’ met bovengenoemde klachten. Zwart-wit gesteld zie ik twee onhandigheden, die samen een onsmakelijke cocktail vormen. Het eerste ingrediënt is een extreem hoge eigen verwachting. Ingrediënt twee is de moeite om grenzen aan te geven. Uit angst om te falen en als loser gezien te worden (door henzelf en hun omgeving), gaan mensen nog harder werken om toch aan de hoge eisen te voldoen. Ik begin de waarheid achter het gezegde “van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan” steeds sterker te betwijfelen.

Prioriteiten stellen


In structureel harder werken geloof ik niet. Zo ver als Timothy Ferriss (met zijn 4-Hour Workweek) wil ik niet gaan, maar het idee van effectief werken spreekt me ontzettend aan. Precies daar komt mijn 9 tot 5 mentaliteit om de hoek kijken. In de 40 uur die ik betaald krijg van mijn werkgever, zou ik prima in staat moeten zijn voldoende goed werk te leveren. Ik ben zuinig op mijn energie en probeer alleen tijd te stoppen in zaken waarvan ik denk dat ze daadwerkelijk bijdragen aan mijn resultaat en plezier. Nog steeds biedt het Eisenhower Model mij veel houvast op dat gebied. Het model helpt “ja” te zeggen tegen de juiste dingen, maar vooral om “nee” te zeggen tegen zaken die alleen maar (werk)energie kosten.

Alles uit de dag halen


Op deze manier ben ik heel goed in staat om op een 8-urige werkdag goed werk te leveren. Soms van 9:00 ‘s ochtends tot 17:00 in de middag, maar ook andere varianten werken voor mij prima. Ik ben dan ook heel blij dat ik een werkgever heb die mij de ruimte geeft om zelf te kiezen op welke tijden ik werk. Voor mij is dat een vorm van modern werkgeverschap: lees anders ook maar eens hoe onze vrienden van Netflix dat zien.

En zal ik je het beste nieuws vertellen? Ik hou met mijn 9 tot 5 mentaliteit meer dan genoeg energie over om een avondje door te knallen als het echt nodig is. Denk eens voor jezelf na: wat zou jij doen met een beetje extra werkenergie?

Wil je meer weten over hoe wij organisaties en Millennials in staat stellen om het mooiste in zichzelf en elkaar naar boven te halen? Bel, mail of stuur mij een bericht!

 

Inschrijven

Enne...

Ben je benieuwd of wij je kunnen helpen op je avontuur naar werkgeluk? Maak dan snel je profiel aan!