Binnen één jaar van starter naar professionele ICT Consultant

Judith Esseling-Abbing is als Scrum Master verantwoordelijk voor de processen en de coaching van het Centraal Functioneel Beheer team bij UMC Utrecht. Ook begeleidde ze onze pionier Laurie als ICT Consultant in twee succesvolle projecten. Judith: “Laurie is echt een voorbeeld van hoe je werknemers het liefst ziet: open, kritisch naar zichzelf kunnen kijken, feedback vragen en het voortouw durven nemen.”

Gedeelde coaching

UMC Utrecht werkt vaker met onze starters: “Het voordeel van het aannemen van een pionier is dat je wederzijds kunt kijken of het past. Daarnaast heb je gedeelde coaching: vanuit mij als begeleider, en vanuit Studelta door hun intensieve programma voor persoonlijke ontwikkeling (de Gym). Laurie is daarnaast echt een fanatiekeling, ze blijft zich continu doorontwikkelen.” Kerim Folkers, Adviseur & Relatiemanager Ziekenhuizen bij Studelta vult aan: “We kijken wat een organisatie nodig heeft voor de lange termijn, zoals iemand die vijf jaar dezelfde functie doet of juist iemand doorgroeit. Echt maatwerk dus, niet een keuze uit smaakjes die we toevallig op de plank hebben liggen.”

>> Benieuwd naar het hele verhaal van Laurie bij het UMC Utrecht? Download de klantcase

Onverwachte functie

Laurie heeft Biomedische wetenschappen gestudeerd. Niet de achtergrond die je verwacht voor een ICT Consultant. Judith lacht en vertelt: “De meeste mensen op onze afdeling komen niet uit de zorg, het dagelijkse functioneel beheer leer je bij ons on-the-job. Het belangrijkste is dat de persoonlijkheid past.” Laurie vult aan: “Ik kende de functie niet, maar het is voor mij echt de perfecte uitdagende startersfunctie, die achteraf heel goed past bij de ervaring die ik heb opgedaan. De functie heeft interessante technische aspecten en je moet mensen ook kunnen verbinden. Daar worden we in de Gym echt op getraind.”

In de Gym bootsen pioniers werksituaties na, zodat ze in een veilige omgeving leren om bijvoorbeeld de confrontatie op een constructieve manier aan te gaan.

Ervaring opdoen in de Gym

Laurie: “Ik had bijvoorbeeld nog weinig ervaring in werken in teamverband. In de Gym boots je met andere pioniers een actuele werksituatie na, zodat je in een veilige omgeving kunt leren waar de spanning ligt, en waarom mensen – waaronder ikzelf – reageren zoals ze doen. Nu ben ik al zover dat ik zelf een nieuwe collega aan het inwerken ben.” Als Scrum Master heeft Judith ook een coachende rol: “Ik had tweewekelijks overleg met Laurie. Haar openheid en zelfkritische blik maakt veel mogelijk. Ze vraagt bijvoorbeeld heel actief wat er nodig is en wil zich altijd blijven ontwikkelen. Daardoor heeft ze in haar eerste jaar al een coördinerende rol op kunnen pakken in onze projecten.”

Zelfstandig projecten oppakken

Judith vertelt: “In het eerste half jaar focusten we op inwerken, de ChipSoft-opleiding die alle medewerkers volgen en het onder de knie krijgen van het dagelijks beheer en het ontwikkelen van het elektronisch patiëntendossier. Laurie heeft toen al bijgedragen aan wijzigingen in onze afsprakeninformatie in verband met COVID-19.

Door de zelfstandigheid waarmee ze dit deed wist ik dat ze klaar was voor een volgend project: het optimaliseren van de ‘NoodPC’. Wanneer het zorginformatiesysteem van het ziekenhuis uitvalt is er een back-up waar belangrijke gegevens van patiënten geraadpleegd kunnen worden. Laurie heeft hiervoor de coördinatie op zich genomen. Ze schakelde de juiste personen in, bewaakte de voortgang en zorgde voor meer vaart in het uitvoeren van de wijzigingen. Inmiddels zijn de wijzigingen met succes – en binnen de deadline – in productie genomen.”

“Laurie nam de coördinatie op zich, schakelde de juiste mensen in en zorgde ervoor dat het project binnen de doorlooptijd geoptimaliseerd werd.” Judith

In dienst na één jaar

UMC Utrecht bood Laurie na het jaartraject een contract aan. Judith: “We zagen nog veel meer potentie en gingen graag met haar verder.” Laurie: “Ik vind het fijn dat er mogelijkheden zijn om door te groeien binnen UMC, bijvoorbeeld als projectleider, Scrum Master of Product Owner. Het beheer wordt steeds meer gestandaardiseerd, waardoor ik steeds meer ruimte heb om nieuwe projecten op te pakken.”

Ook met een starter aan de slag?

Neem contact op met Kerim als je ook op zoek bent naar een getalenteerde pionier. Wil je meer weten over het traject en werk van Laurie bij UMC Utrecht? Download dan hieronder de gehele case en lees hier hoe Laurie het ervaren heeft 
Lorem ipsum

Download de klantcase

Kan ik je verder helpen?