Hoe fit ben jij?

Ik sport regelmatig, een aantal keer per week. Dat vind ik leuk en ik krijg er energie van. Daarnaast let ik ook op mijn voeding door genoeg groente en fruit te eten, volkoren producten te kiezen, voldoende water te drinken en mijn eten af te wisselen. Mijn fysieke conditie vind ik belangrijk en ik doe mijn best in shape te zijn en te blijven. Dat ik hier niet de enige in ben blijkt uit de vele foodblogs en sportvideo’s van fit-girls en fit-boys die je online kunt vinden. Maar je bent pas echt in shape als je jezelf in vier verschillende condities traint!
Inschrijven
Ben je benieuwd of wij jou ook kunnen helpen op avontuur van werkgeluk?

Jouw condities
Covey, die ik in eerdere blogs al vaker heb aangehaald als inspiratiebron, benoemt vier condities die je vormen als mens. Ze zijn allemaal belangrijk en het fijne is dat je ze kunt trainen en onderhouden. Sommige van deze condities ken je ongetwijfeld, andere zijn wellicht nieuw voor je. Dit zijn ze!

  • Fysieke conditie: Dit is waar ik deze blog mee begon, je lichamelijke houding, bewegen en je voeding. Maar ook lichamelijk ontspannen zijn of juist klachten als hoofdpijn, je vastzittende nek en schouders en buikpijn vallen onder de fysieke conditie, net als je slaapgedrag. Uiteindelijk is dit samen te vatten als ‘je lichaam’.
  • Mentale conditie: Dit zijn de gedachten en overtuigingen die je hebt, zowel positief als negatief. Dingen waar je naar uitkijkt, de plannen die je hebt en de toekomst die je voor je ziet maar ook de dingen waar je je zorgen over maakt en de angsten die je hebt. Daarnaast horen ook de aannames die je doet, de stereotypes waar je in denkt en de subjectieve wereldbeelden die je hebt bij je mentale conditie. Vaak wordt dit omschreven als ‘alles wat er in je hoofd gebeurt’.
  • Emotionele conditie: Dit is je gevoel, en dan doel ik niet op de fysieke uiting ervan maar op emoties als bangheid, boosheid, blijheid en verdriet. Het gaat hoe je dingen emotioneel ervaart, om de relaties die je hebt met anderen, over het vertrouwen of wantrouwen dat je voelt en de mate van verbinding die je ervaart. Het gaat ook over kwetsbaar durven zijn en je kunnen inleven in anderen; je empatisch vermogen. Al deze dingen komen samen in ‘je hart’.
  • Spirituele conditie: Dit gaat over jou in de abstracte zin, het wordt ook wel ‘de ziel’ genoemd. Wie ben je als mens, wat is je identiteit? Wat is je doel, wat is de zingeving in jouw leven? Dit kan voor jou te vinden zijn in spiritualiteit of geloof/religie, maar je kan het ook in relatie tot je geweten zien. Dit klinkt misschien zweverig voor je, daarom maak ik het graag concreet: Waar zet je jezelf met ziel en zaligheid voor in? Wat doe je vol bezieling en geeft je het idee dat je ergens aan bijdraagt?

Hoe train jij?
De vier condities vormen jou als geheel, net zoals je lichaam (fysiek), je hoofd (mentaal), je hart (gevoel) en je ziel (spiritueel/zingeving) een geheel vormen. Dit geheel moet in balans zijn om goed te functioneren, daarom is het zo belangrijk dat je aandacht besteed aan al deze condities.

Als je fysiek wilt trainen ga je sporten, logisch. Maar hoe train je om fysiek ontspannen te zijn? En hoe train je je mentale, emotionele en spirituele conditie?

De Studelta Gym
Bij Studelta hebben we onze eigen Gym, een trainingsruimte waar al onze pioniers met elkaar hun verschillende condities trainen. Wij zien werk namelijk als een avontuur waarvoor fit worden én blijven belangrijk is omdat je nieuwe dingen gaat ontdekken en uitdagingen zal tegenkomen.

In onze Gym trainen pioniers hun persoonlijk leiderschap zodat ze verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf, doelen stellen, keuzes maken en tevreden zijn. Ook trainen ze er hun zelfvertrouwen door te experimenteren met nieuw gedrag zoals jezelf uitspreken, hulp vragen en grenzen aangeven. In de Gym leren ze te reflecteren, kwetsbaar te zijn en op zo’n manier met feedback om te gaan dat ze zichzelf en anderen helpen. Samen trainen ze om sterker en sensitiever te worden en helpen ze elkaar om hun doelen te bereiken. In de Studelta Gym trainen onze pioniers hun verschillende condities zodat ze in shape en vol enthousiasme hun avontuur van werkgeluk aangaan.

Dit is hoe wij het doen, hoe train jij jezelf voor jouw avonturen? Hoe fit ben jij eigenlijk?

Bekijk hier ons trainingsprogramma voor jou als pionier of voor jou als organisatie.