Hoe focus op competenties je wervingsproces verbetert

Stel je hebt een vacature voor een developer. Let je dan vooral op zijn affiniteit met jullie branche, kennis van bepaalde software en ervaring met jullie processen? Of tel je zijn flexibiliteit, stressbestendigheid en zelfkennis – voorbeelden van competenties – ook zwaar mee? In dit blog vertellen we je hoe je competenties kunt gebruiken om sneller en beter de juiste medewerkers te vinden.

4 voordelen van werven op basis van competenties


Weer even terug naar het voorbeeld van de nieuwe developer. Je wilt graag iemand die niet alleen goed bij het bedrijf past, maar ook zijn werkzaamheden met plezier uitvoert.
Als jij vooraf de competenties van jullie nieuwe collega bepaalt, heeft dat veel voordelen.

1. Je vindt sneller de juiste match
Werven op basis van competenties biedt meer zekerheid dat de nieuwe collega echt bij jullie past dan alleen op kennis en vaardigheden.

2. Je nieuwe medewerker is gemotiveerder
Iemand met de juiste competenties krijgt energie van zijn werk en is intrinsiek gemotiveerd om zijn werk goed uit te voeren.

3. Je nieuwe medewerker groeit sneller
Iemand met de juiste competenties leert sneller de benodigde vaardigheden. En heeft meer motivatie en kans om door te groeien.

4. Je kiest voor een duurzame match
Iemand met de juiste houding en persoonlijkheid, staat meer open om te leren. En zal vaker en sneller een duurzame band opbouwen met jullie medewerkers, jullie producten en jullie organisatie.

Competenties boven vaardigheden


In veel vacatures en cv’s staan vaardigheden en kennis centraal. Denk aan de lijst met behaalde certificaten, vereiste hard skills of afgeronde opleiding en trainingen. Waardevol, maar lang niet altijd doorslaggevend.

Ben jij betrokken bij de werving en selectie? Vraag je dan goed af welke vaardigheden écht onmisbaar zijn vanaf het moment dat de nieuwe collega start. En maak eens een lijst van de vaardigheden die hij ‘on the job’ kan leren. Een kandidaat die initiatiefrijk, leergierig en een doorzetten is, kan namelijk heel veel leren.


De kracht van competenties in de praktijk

Dat ervaring en vaardigheden niet per definitie belangrijker zijn dan competenties, zie je bijvoorbeeld terug bij deze functies:

De geduldige beheerder
Een functioneel beheerder gaat werken op de afdeling burgerzaken. Deze afdeling bestaat vooral uit wat ouderen mensen die vooral servicegericht zijn. Het is dus belangrijk dat de functioneel beheerder geduldig is. Minder dat hij direct IT kennis heeft.

De assertieve projectmedewerker
Een projectmedewerker Ruimtelijk Domein gaat aan de slag binnen een team waarbij veel dominante cowboytypes werken. De nieuwe medewerker moet uiteraard gestructureerd kunnen werken. Maar als hij alleen bezig is met plannen maken en niet voor zichzelf opkomt, sneeuwt hij onder.

De flexibele Business Controller
Een Business Controller gaat werken in een zorgorganisatie. Veel van zijn collega’s hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. Als business controller moet je ‘blauw’ zijn: analytisch en goed met cijfers. Maar als je niet flexibel bent en niet naar mensen luistert, zul je hier niet goed kunnen samenwerken.

“De slimme, jonge mensen van Studelta willen snel nieuwe dingen leren en daar goed in zijn.
Ze doorgronden processen om te kijken waar ze van meerwaarde kunnen zijn.
Ik ben blij met hun toegevoegde waarde”
- Sophie Sanders, De Bascule.

De volgende stap: hoe vind je die competente medewerker


‘Mooi verhaal’ zul je misschien denken. ‘Maar hoe vind ik nou iemand met de perfecte competenties? Hoe vorm ik een goed beeld van de houding en persoonlijkheid van de kandidaat?


Deze lastige vraag beantwoorden we graag in ons nieuwe blog, dat binnenkort verschijnt. Wil je meer weten hoe Studelta de match maakt op basis van competenties? Vraag dan ons gratis whitepaper ‘Zo is jouw starter snel effectief in zijn rol’.

Vraag de whitepaper nu gratis aan

Vraag nu de whitepaper gratis aan

Jouw starter snel effectief in zijn rol

Vraag nu de gratis whitepaper 'Zo is jouw starter snel effectief in zijn rol' aan.