Het succes van zelforganisatie in twee punten

Geschreven door: oud-collega Alex Walstra

Zelforganisatie is hip én noodzakelijk. Vrijwel alle zorgorganisaties die ik spreek zijn in verandering naar zelforganisatie. Laloux schrijft in zijn boek “Reinventing Organisations” over de paradigmaverschuiving naar zelfmanagende organisaties. Minder werken vanuit beheersing en meer vanuit vertrouwen. Dit klinkt ideaal, echter is de implementatie in de praktijk vaak weerbarstiger. De volgende uitdagingen kom je zeker tegen bij het zelforganiserend worden.

Wij hebben onze eigen lessen gebundeld in een whitepaper over dit onderwerp. >> Klik hier om deze direct te downloaden. 

Geef richting, maar leg niet op!

Zelforganiserend worden betekent niet het loslaten van alle sturing, integendeel. Een duidelijke visie, focus op de voortgang van de verandering en het bieden van heldere kaders is essentieel. Als je tijdens een wielerwedstrijd bijvoorbeeld geen finish, Maarten Ducreaux/Herbert Dijkstra en markeringen hebt, loopt alles in het honderd. Maar als je alles beheerst, dan wordt het een saaie koers en verlamt iedereen. Het geven van ruimte is noodzakelijk en bevordert het eigen initiatief en het nemen van eigenaarschap.

Laat het los, laat het gaan

Organisaties en mensen moeten zichzelf losweken van de huidige manier van denken en werken. Om zelforganisatie te laten slagen is het belangrijk om afscheid te nemen van protocollen, werkprocessen en bureaucratie. Dit is een gevalletje van makkelijker gezegd dan gedaan. De huidige manier van werken zit vaak verankerd in de cultuur en gedachtegang van de werknemers. Het omarmen van een nieuwe denkwijze vraagt het loslaten van het oude. Het is als nieuwjaarsvoornemens; je hebt geen zin in de verandering, maar je weet dat het je meer oplevert. Dit kost tijd en energie.

Voor mij betekent zelforganisatie ruimte krijgen om de dingen te doen waar ik energie van krijg en waarvan ik weet dat het de organisatie verder brengt. Het gaat over het krijgen van vrijheid en het nemen van eigenaarschap en verantwoordelijkheid. Zelforganisatie zorgt volgens Skipr voor een grotere productiviteit, werkplezier en bevlogenheid.

Contact

Whitepaper: Zelforganisatie in de zorg

Denkt jouw organisatie ook over het implementeren van zelfsturende teams en wil je onze lessen meenemen? Download dan onze whitepaper: Zelforganisatie in de zorg.