Het belang van persoonlijk leiderschap

100 gesprekken bij Studelta verder...
Een paar dagen geleden had ik mijn honderdste intakegesprek bij Studelta. Het deed me beseffen hoeveel ik de afgelopen 4b743bc8446756d22792dc47ae16c541maanden heb gezien en gehoord; iedere kandidaat heeft zijn eigen verhaal, talent en ambitie. Heel bijzonder om die gesprekken te mogen voeren en ieder iets mee te kunnen geven; of dit nu een nieuwe baan is, tips voor het sollicitatiegesprek of simpelweg een nieuw inzicht.

Persoonlijk leiderschap
Ik vind het vooral mooi om iemand te helpen bij zijn of haar ontwikkeling; of dit nu een klein stapje is of een hele grote. Leren en ontwikkelen kan je niet in je eentje, hiervoor is persoonlijk leiderschap nodig en dit vergt allereerst een zoektocht, waar je anderen bij nodig hebt. Als 'persoonlijk leider', leider van jezelf, ben je zelfbewust en weet je hoe je je wilt ontwikkelen. Dit is geen gemakkelijke opgave. Er zijn zoveel vragen te beantwoorden: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?

Roos van Leary
In ons Talent Development Program (TDP) besteden we hier ook aandacht aan. Er zijn allerlei persoonlijkheidstheorieën om jouw denkpatronen en gedrag te analyseren, wij behandelen onder andere de Roos van Leary. Het idee is dat jij een voorkeursrol hebt op een plek op de windroos, gevormd door twee assen; de dominantie-as (‘boven’ of ‘onder’) en affiliatie-img 2674as (’tegen’ of ’samen’). De ‘boven’ as wordt gekenmerkt door evenwichtig en sterk gedrag, terwijl je ‘onder’ meegaand bent. Wanneer je je ‘samen’ opstelt, ben je vriendelijk en wil je consensus bereiken. Gedraag je je ‘tegen’ dan laat je merken dat je het oneens bent. Als je je hier bewust van bent kun je dit effectief inzetten tijdens jouw werk.

‘Boven-samen’ is bijvoorbeeld effectief wanneer je in een teamoverleg je collega’s wilt meekrijgen met jouw idee; krachtig en naar overeenstemming zoekend. Maar wanneer je in een salarisonderhandeling zit en het oneens bent met het voorstel, zul je wat meer je kritische ‘tegen’ kant moeten laten zien om iets gedaan te krijgen.

Om deze rollen strategisch in te kunnen nemen, zul je enerzijds moeten ontdekken wat jouw voorkeursrol is (die heeft iedereen, net als dat je rechts- of linkshandig bent) en ermee moeten oefenen. Tijdens ons TDP doen we dat in een rollenspel, maar je kunt dit ook met mensen in je omgeving doen.

Het verschil maken
Wanneer je zelfbewust bent, kun je jezelf krachtig neerzetten in een sollicitatiegesprek en functioneer je effectiever op de werkvloer. Bij Studelta vinden we vooral jouw persoonlijkheid belangrijk, omdat wij geloven dat je daarmee een verschil kunt maken bij een organisatie. Blijf positief in de zoektocht naar jezelf en go for it… je bent uniek!

 

vaknieuws

Pssst...

Wil je op de hoogte gehouden van vaknieuws binnen jouw sector? En evenementen die we organiseren? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief, zodat we jou relevante informatie kunnen toesturen!