Help! Ik vind geen medior voor mijn formatieplekken, wat nu?

Nu de crisis al even voorbij is, de economie aantrekt en de bezuinigingen achter de rug zijn, trekt ook de arbeidsmarkt weer aan. Zeker voor mensen met ervaring is nu het moment om een nieuwe uitdaging aan te gaan. In een nieuwe organisatie, of als zzp’er. Zijn de vacatures die zij achterlaten ook voor jou steeds moeilijker om op te vullen met ervaren mensen? Heb je dan al eens aan een starter gedacht?

>> Wil jij direct meer weten? Laat jouw gegevens achter en Thomas neemt contact op

Yes, we gaan iemand aannemen!

Er gaat een ervaren collega weg. Of er komen nieuwe formatieplekken bij. Nu de bezuinigingen achter de rug zijn wordt het tenslotte weer tijd voor nieuwe projecten en initiatieven. Nieuwe mensen. Je gaat iemand aannemen! Yes!

Wat ons opvalt is dat gemeenten vrijwel altijd mensen met ervaring zoeken. En op het eerste gezicht is dat ook wel logisch. Want het is wel zo makkelijk: een ervaren kracht kent de terminologie en het type processen, vindt meestal snel zelf zijn weg binnen de gemeente en is dus ook lekker snel productief.

Maar mensen met ervaring zijn op dit moment ontzettend moeilijk te vinden. De economie en de arbeidsmarkt trekken tenslotte aan. Ervaren krachten zijn overal welkom. Of gaan voor zichzelf beginnen. Wat doe je dan? Blijf je zoeken naar die speld in de hooiberg? Of ga je op zoek naar iemand met wat minder ervaring? Naar een starter?

>> Starters aan de slag bij gemeenten

Waarom een starter?

Ten eerste: vraag je eens af of je wel echt nóg iemand met ervaring nodig hebt in je gemeenten, je project of je team. Onze ervaring is dat in de veel teams van onze opdrachtgevers al meer dan voldoende ervaring aanwezig is.

Als dat het geval is, voeg dan vooral een starter aan het team toe. Een starter brengt namelijk onbevangenheid en een open blik, nieuwe kennis, nieuwe energie én nieuwe vaardigheden mee. Een starter heeft ook het lef nog die ‘domme’ waarom-vraag te stellen, die je misschien wel aan het denken zet en voor verandering zorgt. En misschien is je gemeente wel aan het vergrijzen terwijl er nieuwe (digitale) manieren van werken nodig zijn? Dan zijn starters die frisse wind, die van binnenuit meewerken aan de organisatieverandering die nodig is.

Natuurlijk moet je starters nog een heleboel leren. Moeten zij wennen aan het werkende leven. Duurt het even voor ze op niveau zijn. Maar onze ervaring is dat starters, mits zij goed worden begeleid door meer ervaren collega’s, razendsnel effectief zijn. Wij denken dan ook dat de voordelen van starters ruimschoots opwegen tegen de nadelen!

Gemeenten met lef

In de praktijk merken wij dat steeds meer gemeenten en woningcorporaties dat met ons eens zijn. Dat zij steeds meer het lef hebben om een starter te werven. Sommige gemeenten zijn zelfs zo enthousiast over de door ons aangedragen starters, dat ze spontaan extra formatieruimte vrijmaken om meerdere kandidaten te kunnen aannemen. Zo ook Mike Middeldorp, Manager Sport, Onderwijs en Vrijwillige Inzet van de Gemeente
Vlaardingen; 'We hebben iemand nodig die nog niet in vaste patronen zit én denkt. Iemand die hier het liefst ook zoveel mogelijk buiten blijft. Starters zijn hier in mijn ogen uitermate geschikt voor!'

Wil jij ook een keer sparren over hoe jong talent het best tot z’n recht kan komen bij jouw gemeente of woningcorporatie? Neem dan contact op met Simon (simon@studelta.nl of 06 14 26 65 01), Geoffrey (geoffrey@studelta.nl of 06 24 86 51 98) of Thomas (thomas@studelta.nl of 06 14 75 68 72)

Lorem ipsum

Een starter bij jouw gemeente?

Wil jij nu weten wat het voordeel van een starter bij jouw gemeente is? Of heb je een vraagstuk waarvan jij benieuwd bent of wij kunnen helpen? Laat dan jouw gegevens achter en Thomas neemt met jou contact op!