Help, er is een omgeving(swet)! En nu?

In 2021 is het zover, dan wordt de nieuwe omgevingswet van kracht. Oh, dan pas? Nee, dan al! Dit betekent namelijk dat de gemeenten in Nederland, naast de andere overheden natuurlijk, nu al aan de slag moeten met een even groots, ambitieus als mooi project. Spannend, dat is het namelijk zeker. Maar het biedt ook nieuwe kansen!

Wat is de omgevingswet dan?


De omgevingswet is er kort door de bocht voor bedoeld om het iedereen veel makkelijker te maken met betrekking tot ruimtelijke projecten. Het bundelt namelijk de regels die hier nu voor gelden, waardoor er straks voor bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur nog maar 1 wet is in plaats van de huidige 26. Daarnaast stimuleert de omgevingswet duurzame initiatieven, worden de verschillende plannen voor ruimtelijke ordening, milieu en natuur beter op elkaar afgestemd en kunnen inwoners straks terecht bij één loket voor al hun vragen. Deze inwoners hebben straks ook veel meer inbreng in de indeling van hun directe omgeving.

Dit klinkt allemaal heel goed, toch?


Minder regels en meer initiatief vanuit de inwoners. We weten alleen allemaal: voordat iets makkelijker wordt - wat inderdaad wel echt de bedoeling is - wordt het altijd eerst moeilijker. Alle gemeenten in Nederland zullen met deze wet aan de slag moeten, of zijn dat hopelijk al, terwijl er een heel andere manier van werken voor wordt gevraagd. De informatie moet worden opgehaald, niet meer bepaald. Het is een domein-overschrijdende klus, wat het intern een uitdaging maakt. Daarnaast mist op het moment bij veel gemeenten het overzicht en de urgentie, omdat ze óf er nog mee moeten beginnen óf er nog maar net mee begonnen zijn.

Maar hoe dan?


Nou. lekker is dat: voor de inwoners wordt het alleen maar makkelijker en de gemeenten krijgen het weer op hun bord. Ja, dat klopt misschien wel, maar daar valt wel een mouw aan te passen natuurlijk. Voor het draagvlak binnen de gemeente heb je ambassadeurs nodig. Stel een kartrekker aan die in kaart gaat brengen hoe je ervoor staat als gemeente én waar je dus naar toe moet. Daarnaast staan er genoeg jonge starters te trappelen om de gemeenten mee te nemen in die nieuwe manier van werken. Juist deze starters zijn voor dit soort projecten een goede keuze: ze kennen geen oude patronen, zijn het gewend om snel en veel te schakelen en brengen een frisse wind in de organisatie waar de collega’s in meegenomen worden. Kennis van de ruimte en passie voor de omgeving is er genoeg binnen gemeenteland, dus met de inhoud komt het dan ook helemaal goed. Gebruik de kwaliteiten van die verschillende generaties en ik weet zeker dat de omgevingswet binnen gemeenten op de juiste manier wordt opgepakt! .

Lorem ipsum

Pssst...

Wil je op de hoogte gehouden van vaknieuws binnen jouw sector? En evenementen die we organiseren? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief, zodat we jou relevante informatie kunnen toesturen!