Lydia RIVM

Hele mooie kans om te ontdekken waar je goed in bent

Pionier Lydia van de Hee - Jochems werkt sinds juni 2020 als Junior Adviseur bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), op de afdeling Certificering en Accreditatie. Ze vertelt lachend: “De eerste maanden vlogen de afkortingen om mijn oren. Om de organisatie te leren kennen ben ik gestart met ondersteunende taken voor de Senior Adviseur. Maar ik mocht al snel ook zelf overleggen voorzitten en ik werd meegenomen in de hele kwaliteitscirkel van de accreditaties. Het is super leerzaam om bij het gehele proces betrokken te mogen zijn.” 

Net als een traineeship

Lydia heeft een achtergrond in Biologie en Forensische Wetenschappen. Na 1,5 jaar bij het Nederlands Forensisch Instituut gewerkt te hebben zocht ze meer uitdaging, en stuitte op LinkedIn op de vacature Junior Adviseur. “Ik was op zoek naar een traineeship om mezelf te blijven ontwikkelen. Bij Studelta heet het niet zo, maar het is vergelijkbaar door de aanvullende trainingen die je een jaar lang krijgt in de Gym.” 

Binnen twee weken aan de slag

Binnen twee weken werd Lydia aangenomen en volledig digitaal ingewerkt: “Ik was wat verbaasd en overrompeld, maar vooral heel erg blij. Nu zit ik er alweer tien maanden, en de adviseurskant bevalt me erg goed. Ik doe ondersteuning voor projecten, voer kwaliteitscontroletaken uit en heb mijn eigen deelprojecten. De constructie met Studelta voelt als een hele mooie kans om te ontdekken waar je goed in bent, in een fijne setting waar je op eigen tempo met je eigen leerdoelen aan de slag kunt."

Stok achter de deur

Lydia krijgt continu begeleiding vanuit het RIVM en vanuit Studelta van haar begeleider Leonie. “We hebben van tevoren werkdoelen opgesteld en ik heb twee persoonlijke leerdoelen: ik wil meer van mezelf laten zien én mezelf de ruimte en tijd geven om verder te ontwikkelen. Vanuit deze doelen heb ik afgesproken om oefenmomentjes in te plannen, zodat ik een stok achter de deur heb om er ook echt mee aan de slag te gaan.”

“Door digitale koffiemomentjes in te plannen leer je elkaar beter kennen, wat een stukje extra gemak geeft om jezelf meer te laten zien.”

Lydia licht toe: “Tijdens de trainingen van Studelta oefen ik met deze leerdoelen, aan de hand van rollenspellen met de andere pioniers en de trainers. Leonie gaf daarnaast als extra tip om digitale koffiemomenten in te plannen. Zo leerde ik mijn collega’s sneller beter kennen, wat direct een stukje gemak opleverde.” Ze vult aan: “Ik wil altijd snel en verwacht veel van mezelf, al is dit niet altijd realistisch. Ik heb geleerd dat ontwikkeling tijd kost en dat dit oké is.” 

Bewonderingswaardig kalm en beheerst

De COVID-19-pandemie heeft een behoorlijke druk gelegd op het RIVM. Lydia’s begeleider Parveen – Senior Adviseur – vertelt dat ze het bewonderingswaardig vindt dat Lydia zo kalm en beheerst blijft in deze drukte: “Ik vind dit heel knap voor een net-starter. Ze is enorm gedreven om haar werk goed te doen, echt een junior op niveau.” 

“Ik zag mijn kalmte als terughoudendheid, maar zie door de training en mijn werkervaring inmiddels ook de voordelen ervan in.” 

Lydia vult aan: “Ik zag mijn rust zelf als terughoudendheid, maar ik zie hier nu ook de voordelen ervan in. Het helpt dat ik van het plannen en de structuur ben, waardoor ik het overzicht behoud en goed voorbereid ben.” Inmiddels heeft Lydia al twee inventarisatiesessies georganiseerd en voorgezeten, om de procedures van verschillende labs te harmoniseren in verband met de aankomende verhuizing van het RIVM. 

Gemotiveerd en up-to-date houden

Als belangrijke les die ze heeft geleerd geeft Lydia mee: “De verhuizing is een breed en groot project, waar veel mensen bij betrokken zijn. Het gaat niet alleen om de indeling van de labs, maar ook de samenwerking wordt anders én we moeten ondertussen blijven voldoen aan de accreditatie-eisen. Dit betekent dat er veel meningen zijn om rekening mee te houden, terwijl iedereen druk is. Ik heb geleerd om toch veel contact te houden, om zo collega’s gemotiveerd en up-to-date te houden – ook over de kleine dingen. Het is vaak zelfs beter om even kort te bellen in plaats van te mailen, dat kan echt het verschil maken.” 

Ook pionier worden?

Wil je ook aan de slag als Junior Adviseur, of een andere uitdagende functie waar je aan jouw persoonlijke leerdoelen kunt werken? Schrijf je dan snel in. Wie weet start jij binnenkort jouw nieuwe avontuur!

 
Lydia RIVM coördineren van coronasubsidies