Experimenteren is de sleutel

Een tijdje terug sprak ik met een strategisch projectleider van een ziekenhuis. Ik stelde haar de vraag of haar ziekenhuis over 10 jaar nog bestaat. Na een 1 uur en 45 minuten stond ik weer buiten met de conclusie dat als we de ziekenhuiszorg toekomstbestendig willen houden vernieuwing en anders denken nodig is.

Experimenteren is de sleutel
Alleen zit het denken op korte termijn en 'het systeem' van een ziekenhuis vaak in de weg. De trends omtrent de transitie van zorg van de tweede naar de eerste lijn, de druk van de zorgverzekeraar, de maatschapstructuur, de concentratie van hoogcomplexe zorg, comorbiditeit en technologische innovaties drijven soms als donkere wolken boven een ziekenhuis. En tegelijkertijd werken we in een tijd waarin het niet vanzelfsprekend is dat patiënten naar jouw ziekenhuis komen. En juist om deze redenen is het anno 2016 nog noodzakelijker om je als ziekenhuis te onderscheiden. Door te veranderen, vernieuwen en lef te tonen pak je die kansen. Het ziekenhuis van de toekomst pioniert en hiervoor moet je experimenteren. Op je bek gaan, opstaan en verder te gaan. Door te doen!

'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan'
Bovenstaande spreuk van mijn jeugdheld - Pippi Langkous - beschrijft voor mij perfect pionieren en experimenteren. Een half jaar geleden ben ik begonnen in mijn nieuwe rol als Accountmanager Ziekenhuizen - met weinig commerciële ervaring en vers van de Universiteit - en elke dag voelt weer als een nieuw experiment. Uiteraard wil ik het allemaal goed doen, leg ik er veel druk op en heb ik soms irreële verwachtingen. Maar juist wanneer ik hier minder over oordeel en fouten maak, maak ik de grootste sprongen. En dat is precies wat jij ook zou moeten doen. Out of your comfort-zone en klaar om te pionieren.

Successen vieren
Pionieren wordt pas echt leuk als je successen viert. Meestal neemt de orde van de dag het over en wordt het succes gezien als vanzelfsprekend. Zonde. Afgelopen maanden heb ik namelijk bij veel ziekenhuizen fantastische initiatieven gezien die gevierd moeten worden. In ziekenhuis Bernhoven zijn maatschappen afgeschaft om in de toekomst de zorg beter en efficiënter te maken, andere ziekenhuizen beginnen eerst met een slimmere wereld; met e-health, EPD’s of een logistieke afdeling die de ontwikkelingen op het gebied van Internet of Things (IoT) inzet om bijvoorbeeld geen infuus meer kwijt te raken. Maar ook het afschaffen van een algemene zorgadministratie, ziekenhuizen en verloskundigen die samen een geboortehuis openen en de ambitie van de NVZ dat elke patiënt in 2018 zijn/haar eigen dossier kan downloaden.

Begin met anders denken
Elke verandering begint met anders denken. Een bestuurder vertelde onlangs aan mij dat hij geen plan van aanpak meer maakt, maar alleen een Vanplan… Hij stelt het doel waar hij heen wil en maakt een concrete eerste actie; stap A. Stap B t/m Z zijn nog niet uitgewerkt. Want als stap A klaar is weten we pas wat de volgende stap wordt. Kortom om te kunnen pionieren moet je experimenteren. De route is onbekend en het doel kan zelfs veranderen.

Ik ben nieuwsgierig of jij ook een pionier in de zorg bent? Dus stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Hoe pioniert jouw ziekenhuis?
  • Met welk experiment start jij vandaag?

Ik zou graag samen met jou pionieren en ik daag je uit om jouw antwoorden met mij te delen. Vandaag start ik in ieder geval met klappen voor de mensen die fouten maken. Laten we van experimenteren een feestje maken!

Afspraak maken om hier eens over te sparren? Bel of mail mij direct of vul het contactformulier in en dan neem ik binnen 24uur contact met jou op.

Vaknieuws

Pssst...

Wil je op de hoogte gehouden van vaknieuws binnen jouw sector? En evenementen die we organiseren? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief, zodat we jou relevante informatie kunnen toesturen!