Even schakelen: een bedrijfskundige op de OK - deel 2

In onze vorige blog kon je lezen over het project waar Diederik Rood in 2017 mee startte en dat inmiddels succesvol is afgerond. Zijn doel was om de OK-logistiek van het Westfriesgasthuis, dat inmiddels gefuseerd is met het Waterlandziekenhuis, in goede banen te leiden. Daarvoor trad hij tijdens zijn project als pionier op als schakel tussen het IT-systeem en de verschillende afdelingen die in de praktijk met dit systeem te maken hebben. Door een unieke koppeling tussen het EPD en het ERP zijn de logistieke processen verbeterd, wat de patiëntveiligheid en zorgkwaliteit ten goede komt. Pionieren op en rondom de OK: hoe heeft Diederik dat zelf eigenlijk ervaren?

Van sales naar ziekenhuis

“Voor ik in het ziekenhuis als pionier aan de slag ging, werkte ik als adviseur in de salessector. Niet zo gek misschien, met mijn achtergrond in bedrijfskunde. Maar ik kwam er al snel achter dat dat wereldje me niet lag. Ik miste het om maatschappelijk betrokken te zijn, om écht iets nuttigs te doen. In het begin was werken in een het ziekenhuis wel even wennen, zeker omdat ik de medische taal natuurlijk niet spreek. Toch kwam ik er al snel achter dat ik hier juist met mijn achtergrond goed tussen pas. In ziekenhuisland zijn alle werknemers heel erg bezig met de patiënt, die staat centraal, niet zozeer het organisatorische proces. Omdat ik die organisatorische taal juist wel spreek, kan ik in het ziekenhuis van toegevoegde waarde zijn. Uiteindelijk werken we allemaal aan hetzelfde doel: patiëntveiligheid.”

>> Ik wil meer weten over de dienstverlening in ziekenhuizen

Waarom een pionier?

Als je als nieuwe werknemer binnen een organisatie start, heb je een frisse blik op de bestaande systemen en processen. Dat gold ook voor Diederik, die met zijn studie technische bedrijfskunde geen medische achtergrond heeft. “Ik kon met mijn eigen kennis meer met een helikopterview kijken naar het probleem. Dat was precies wat hier nodig was. Als je jong bent, neem je bovendien veel en makkelijk uiteenlopende dingen op. Dan kun je ook daadwerkelijk een verschil maken. Langzamerhand zag ik oorzaak en gevolg en kreeg ik een idee hoe ik de opdracht kon aanpakken. Zo kon ik de organisatie verder helpen. Dit was ook specifiek mijn rol binnen mijn project via Studelta, de motorolie zijn tussen de verschillende afdelingen. Daarbij was het een groot voordeel dat ik dit project echt als mijn primaire taak had. Veel medewerkers binnen een organisatie zouden zoiets als ‘side-project’ moeten doen waardoor ze zich er niet volledig op kunnen focussen. Ik kon dat wel!”

>> Ik wil meer weten over de Studelta pionier

De Gym van Studelta

Parallel aan zijn project in het Westfriesgasthuis, volgde Diederik het Basisprogramma in de gym. Ook dat leverde hem heel wat op, meer dan hij in eerste instantie verwachtte. “Die grote winst zit hem in persoonlijke ontwikkeling. Hoe zeg ik tegen collega’s dingen die ik in eerder stadium misschien voor me had gehouden maar die wél gezegd moeten worden? Dat leerde ik tijdens mijn periode in de Gym. Ik heb mezelf kwetsbaar op durven stellen. Want je merkt wel dat wat je als pionier opmerkt, vaak wel hout snijdt en zo echt toegevoegde waarde levert!”

Deze blog is het tweede deel van een tweeluik over het project van oud-pionier Diederik Rood. Hier lees je het eerste deel. Wil je meer weten over dit project of ben je benieuwd wat Studelta voor jouw ziekenhuis kan betekenen? Neem dan contact op met Ellen Wolters.

Nieuwsbrief

Pssst...

Wil jij maandelijks onze nieuwsbrief met feitjes en inspiratie over de jongste generatie werkenden in ziekenhuizen ontvangen? En uitgenodigd worden voor seminar over o.a. Millennials & Burn-out? Schrijf je dan in via onderstaande button.