Een starter op de werkvloer? Wij geven je het allerbeste advies!

Geschreven door Ellen Wolters. Uit onderzoek blijkt dat de jongste generatie vaak pro-actief is: ze zijn ambitieus, ze willen van alles, ze stellen verfrissende vragen en vragen meer om feedback. Dat is heel positief. Daarom zijn managers ook zo enthousiast over het werken met jonge mensen. Maar hoe wordt een starter zo snel mogelijk effectief in een organisatie? Promovendus Joost ten Brake van de Rijksuniversiteit Groningen zocht het uit. Hij vroeg aan meerdere managers: ‘Wat doe je als hier nieuwe werknemers binnenkomen?’. “Die proberen we zoveel mogelijk te betrekken bij wat we hier aan het doen zijn, dus die stel ik voor aan meerdere mensen en ik laat ze alvast aan verschillende projecten werken,” was vaak het antwoord. En niet alleen de manager denkt zo. Ook de jongste generatie wil zelf graag vooral veel en verschillende dingen doen. Want wie schrijft er tegenwoordig niet in zijn sollicitatie dat hij of zij graag gevarieerd werk wil doen?


>> Ik wil meer weten over de mogelijkheden van starters voor in mijn organisatie

Maar wat blijkt; deze gedachte is niet de juiste. Of niet de effectiefste, in ieder geval niet op lange termijn. Want uit het onderzoek blijkt dat rolonduidelijkheid hoger wordt bij meer projecten. Hoe meer verschillende dingen je doet, hoe minder je tijd je voor elke klus hebt. Hoe meer teams, hoe minder tijd om je collega’s goed te leren kennen. En doordat ze continu switchen, zijn het vooral de starters die de hele tijd op zoek zijn naar het antwoord op de vraag ‘Wat wordt er nu precies van mij verwacht?’. En laten we het nou net hebben over die generatie (yes, ook ik) die al zoveel van zichzelf verwacht...

Starten op de arbeidsmarkt: het is al werk genoeg

Iemand met veel ervaring stapt gewoon een nieuw team binnen en gaat aan de slag. Terwijl voor een starter het 9-tot-5-leven best even wennen is. Werken voor een baas, omgaan met verwachtingen, deadlines en (leren) fouten maken. Maar je moet ook de processen je eigen maken, de cultuur leren kennen en de taal van de organisatie leren spreken. En in het geval van Studelta: je bent geselecteerd als pionier, dus je gaat die maatschappelijk betrokken organisatie eens flink opschudden! Oftewel, de verwachtingen zijn al torenhoog voordat je überhaupt bent begonnen..

De zin van duidelijkheid

Dus als ik Joost mag geloven: liever 1 project in de hand, dan 10 in de lucht. Want onduidelijkheid is funest; het is een voorspeller voor stress op de lange termijn. De promovendus van de RUG stelde werknemers bijvoorbeeld de vraag: ‘In hoeverre is het duidelijk wat van jou verwacht wordt?’ “Als je daar een één op scoort, op een schaal van één tot tien, dan voorspel ik dat jij daardoor 42 uur per jaar ziek bent,” zegt hij. “Als je een vijf scoort, dan is dat zes uur. Als je een tien scoort, is dat nul uur.”

Het advies?

Laat starters focussen op een kernproject waar ze 80% van hun tijd mee bezig zijn en laat ze 20% van hun tijd besteden aan ‘bij-projecten’. En doe dit voor in ieder geval 1 en het liefst 2 jaar….

Hier schrok ik best wel van, want het klinkt lang en dat is het ook. Tenslotte wil je al je medewerkers zo snel en zo veel mogelijk goed inzetten. Maar op de lange termijn zorgt meer focus voor minder uitval, gelukkigere medewerkers en dus meer resultaat. En dat klinkt dan weer niet zo gek. En ook als ik terugkijk naar de start van mijn eigen carrière was het voor mij heel fijn om me enkel te focussen op êên ding, namelijk accountmanagement. Na 2 jaar heb ik andere verantwoordelijkheden gekregen binnen de organisatie en daar voel ik nu ook meer ruimte voor.

Hoe zorgen wij bij onze klanten voor focus in dat eerste jaar? Wij maken samen met onze opdrachtgevers (managers uit maatschappelijke sectoren) projectomschrijvingen, waarin heel expliciet staat wat er van een pionier wordt verwacht in het eerste jaar en waar hij of zij naartoe groeit. Daarnaast leren wij de pioniers in onze Gym nee zeggen (we noemen dat persoonlijk leiderschap). Dat begint bij jezelf leren kennen, je grenzen leren aangeven en uitspreken wat je nodig hebt.

Conclusie: FOCUS en DUIDELIJKHEID werkt het allerbest

Ik geef toe: het klinkt niet sexy. Maar het is wel heel effectief. Dus, beste starter: ook al zie je overal verschillende uitdagingen met jouw naam erop en kun je voor je gevoel duizend kanten op, focus is het sleutelwoord in het begin van je carrière. En voor alle leidinggevenden: geef starters voldoende tijd om te landen in je organisatie en maak de uitdaging in het begin niet te groot, maar geef juist duidelijke kaders. Zeg dus wat vaker: het is genoeg, het is goed zo. Dan komen we een heel eind, denk ik.

Ik ben geïnspireerd door de uitzending van BNR Werkverkenners, luister hem hier helemaal terug. En wil je een keer met ons sparren over hoe jong talent het best tot z’n recht kan komen in jouw organisatie? Neem dan contact met ons op!

Nieuwsbrief

De voordelen van werken met starters

Zoals je leest werken wij graag met starters; hoogopgeleidde pioniers die graag binnen de maatschappelijke sector verschil maken. Zij kunnen aan de slag met projecten door snel meters te maken of vullen een vacature in waarmee je een duurzame verandering bewerkstelligd.

Wil jij nu weten wat wij voor jouw organisatie kunnen doen? Laat jouw gegevens achter en één van onze adviseurs neemt graag contact met jou op.