Een directeur met lef

Hoe toon je nu echt lef in het leidinggeven? Hoe zorg je dat je alle generaties aanspreekt? Een vraag waar jij als leidinggevende vast graag een antwoord op zou willen hebben.

Generatie-expert Aart Bontekoning gaat in onderstaande video in op de vraag hoe je als bestuurder een goede verbinding onderhoudt met de jongste generatie leerlingen/studenten/docenten (authentieke generatie Y, 1985-2000). Het antwoord komt uit een onverwachte hoek. Veel bestuurders kennen die kinderen heel goed, van thuis, daar werken ze eigentijds met ze samen. Op het werk vallen veel bestuurders echter terug op een verouderde stijl, die ze overnamen van de vorige generatie leiders. Daarmee verbreken ze zelf de verbinding met de generatie van hun kinderen en …. kunnen die dus zelf ook weer herstellen!

Hij laat ook zien hoe docenten, die tevens ouders zijn van de aankomende generatie studenten/leerlingen (bewuste generatie Z, 2000-2015), hun ervaringskennis uit het samenleven met deze kinderen kunnen toepassen op de vraag hoe het onderwijs het beste kan worden afgestemd op deze nieuwe generatie.

Tot slot gaat hij in op de vergrijzing: het aantal 50+ en 60+ docenten zal de komende decennia sterk toenemen. Daarmee stijgt dus de hoeveelheid ervaringskennis. De vraag rijst hoe je die eigentijds kunt toepassen en ook hoe je kunt omgaan met de door hen niet bij te benen snelheid van de technologische ontwikkelingen.

Klik op de video hieronder, hij duurt 11 minuten, maar is het kijken zeker waard!