Een dagje mee met de voorzitter van de RvB: 5 wijze lessen over invloed uitoefenen!

Een maand geleden liep ik een dagje mee met Henri Janssen, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Saxenburgh Groep. Als accountmanager voer ik vele gesprekken met allerlei managers uit ziekenhuizen. Bijzondere ontmoetingen die me bijblijven zijn er genoeg, maar deze ervaring was een van mijn hoogtepunten in mijn nog jonge carrière. Het mooie van meelopen is is dat ik heel goed kon observeren. Wat doet hij? Welk standpunt neemt hij in? Wat gebeurt er in de dynamiek? Welke belangen zijn er? Waar willen ze naartoe?
En voor mij kwamen daar direct 5 wijze lessen uit. Dus ben jij een leider van de toekomst en wil je meer invloed uitoefenen? Kijk dan eens goed naar deze tips…

1. Zwijg en luister


Andere mensen aan het woord laten is goud. In een overleg van 30 minuten zei de voorzitter soms 25 minuten helemaal niks, zodat iedereen van verschillende kanten z’n zegje kon doen. De mens is namelijk ontzettend belangrijk: niet alleen als voorzitter van de RvB, maar in iedere functie. Dus zwijg, luister en observeer. Probeer het talent van andere mensen om je heen te spotten, zodat je die talenten optimaal kunt inzetten.

2. Stel vragen


Als je dan toch aan het zwijgen en luisteren bent, zorg dan dat je oog hebt voor de groepsdynamiek. Probeer aan te voelen wat er gebeurt tijdens een overleg en let op verbale en non-verbale signalen van de mensen om je heen. Stel vragen wanneer dat nodig is en houd je eigen mening nog even voor je. Als je je verplaatst in de ander en in wat hem of haar drijft, dan kun je snel de verschillende belangen aan tafel in kaart brengen én ze afwegen. Zo houd je controle over het gesprek.

3. Toon lef


Goed geluisterd en geobserveerd? Mooi, dan is het tijd om je besluitvaardigheid in te zetten. Twijfel niet te lang over wat de juiste koers is en laat ‘de boel’ vooral niet al te lang bezinken. Durf je zakelijk op te stellen en zorg ervoor dat je altijd het grote geheel blijft zien terwijl je naar andere mensen luistert. Op basis daarvan kun je keuzes maken die dat geheel ten goede komen. Natuurlijk luister je, maar je moet uiteindelijk ook knopen doorhakken. Houd daarbij in je achterhoofd dat je niet door iedereen aardig gevonden hoeft te worden. Luister naar je instinct en hup, toon lef en neem die beslissing!

4. Wees toegankelijk


Ook heel belangrijk: mensen moeten op je af durven stappen. Zorg ervoor dat iedereen weet dat je deur altijd open staat en dat je altijd een kwartiertje tijd hebt voor de ander. Als je agenda flexibel is, dan ben je toegankelijk voor de mensen om je heen. Daar moet je natuurlijk wel een balans in vinden: grenzen aangeven is ook belangrijk. Niemand heeft er wat aan als jij overloopt omdat je continu beschikbaar bent voor iedereen.

5. Je bent een kameleon

Tot slot, je kent vast het DISC-model met de vier verschillende kleuren. Voor alle kleuren geldt dat ze positieve kanten hebben, zolang je er niet in doorslaat. Zorg er dus voor dat je een perfecte balans bent tussen de vier kleuren. Je bent een beetje blauw, wat betekent dat je goed het overzicht kunt behouden. Maar je bent ook deels rood, want je bent doelgericht en maakt gemakkelijk keuzes. Geel ben je ook, want jouw enthousiasme werkt aanstekelijk. En vergeet groen niet: jij vindt de mens ontzettend belangrijk.

Lorem ipsum

Pssst...

Wil je op de hoogte gehouden van vaknieuws binnen jouw sector? En evenementen die we organiseren? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief, zodat we jou relevante informatie kunnen toesturen!