Dit zijn de trends onder de jongste generatie werkenden

De jongste generatie werkenden in jouw organisatie, dat zijn mensen uit generatie Y: millennials. Dacht je. Maar wist je dat de volgende generatie, generatie Z, er ook alweer aankomt? In 2020 worden de eerstgeborenen uit deze generatie namelijk al 24.Tijd dus voor een overzicht van de trends onder de starters van nu én morgen. 

Heb je na het lezen meer vragen over de jongste generatie werkenden? Studelta bemiddelt, ontwikkelt en adviseert al meer dan 14 jaar over deze doelgroep. Zo hebben wij o.a. een compleet ontwikkelprogramma voor deze doelgroep ontwikkelt in onze Gym. Wil jij meer weten of heb jij vragen? Laat dan jouw gegevens achter. 

> Ik wil meer weten over de jongste generatie werkenden.

Trends generatie Y


Over generatie Y of ‘de millennial’, geboren tussen 1980 en 1995, is al ontzettend veel geschreven. Zo zouden ze idealistischer, meer op zichzelf gericht en meer tech-savvy zijn dan de generatie(s) ervoor. Of dat echt voor iedere millennial geldt is natuurlijk maar de vraag. Het zijn nogal stereotyperingen, en bovendien niet wetenschappelijk bewezen.

Naar generatie Y op de werkvloer is wel vrij veel onderzoek gedaan, waaronder door Careerwise. We vatten de belangrijkste kenmerken van deze generatie graag nog even voor je samen:

 • Generatie Y is hoger opgeleid dan de voorgaande generaties.

 • Generatie Y is niet per se op zoek status en geld, wel naar zingeving. Een millennial wil bijdragen aan een groter geheel en het verschil maken. Het liefst binnen een organisatie die een maatschappelijk vraagstuk oplost.

 • Generatie Y krijgt energie van een goede werksfeer, van samenwerken met leuke collega’s.

 • Generatie Y verliest energie in een hiërarchische organisatie waar top-down beslissingen worden genomen. Een millennial wil op zijn minst gezien en gehoord worden, maar als het even kan liever meebeslissen.

 • Generatie Y wil eigen verantwoordelijkheid dragen, maar heeft daarbij wel behoefte aan een duidelijke structuur en heldere kaders en verwachtingen.

 • Generatie Y is leergierig, maar vindt persoonlijke ontwikkeling belangrijker dan professionele ontwikkeling.

 • Generatie Y is ondernemend en energiek, maar wil fouten mogen maken.

 • Generatie Y is graag mobiel. Een millennial werkt graag vanaf verschillende locaties en aan verschillende projecten.

 • Generatie Y hecht veel waarde aan een goede mentor, zoals een ervaren collega of manager.

 • Generatie Y is ambitieus en heeft torenhoge verwachtingen van zichzelf.

Trends generatie Z


Goed, genoeg over generatie Y. Want de volgende generatie staat alweer voor de deur: generatie Z. Geboren tussen 1996 en 2010. Piepjong nog, zou je denken. Maar de eerstgeborenen uit deze generatie worden dit jaar alweer 23. En gaan dus echt de arbeidsmarkt op.

Omdat ze pas net toetreden tot de arbeidsmarkt is er nog niet veel onderzoek naar ze gedaan. Dit is zo’n beetje wat we nu al van deze starters weten:

 • Generatie Z groeide op tijdens de financiële crisis. Dat maakt ze nuchterder, pragmatischer en conservatiever dan generatie Y.

 • Generatie Z is ook op zoek naar zingeving en impact. Maar gelet op het vorige punt hecht ze ook waarde aan geld en financiële stabiliteit.

 • Generatie Z is maatschappelijk betrokken, sociaal en politiek bewust. En dus op zoek naar transparante werkgevers met een authentieke boodschap.

 • Generatie Z is ondernemend en heeft een korte aandachtsspanne. Zo zullen deze jongeren bijvoorbeeld vaak een eigen bedrijfje willen combineren met een baan in loondienst.

 • Generatie Z hecht net als generatie Y aan mobiliteit.

 • Generatie Z wil precies weten wat de baas verwacht. En biedt.

 • Generatie Z werd geboren toen het internet al bestond. De jongeren onder hen zijn zo’n beetje met een smartphone in hun hand geboren. Ze zijn zo’n 6 uur per dag online. Daarom kunnen ze goed multitasken en razendsnel filteren.

 • Generatie Z is leergierig, wil zich ontwikkelen en regelmatig feedback krijgen. Bijvoorbeeld van een ervaren mentor, die ze de soft skills leert die ze missen door al dat internetten.

Dit was het 2e artikel uit de serie ‘Ben jij klaar voor de jongste generatie werkenden op jouw werkvloer?’. Eerder verscheen ‘Generatie Y in jouw organisatie, wat betekent dat?’. In de volgende artikelen vertellen we je onder meer waarom starters een hoger burn-out risico lopen en wat je als leidinggevende kunt doen om ze zo goed mogelijk in jouw team of organisatie te laten landen.

Seminar 'Millennials & burn-out'

Pssst...

Werk jij veel met de jongste generatie werkenden samen? En merk je soms dat je hen niet goed begrijpt of dat ze andere dingen verwachten dan jij? Neem eens contact met ons op. Met onze 14 jaar expertise in deze doelgroep kunnen wij jouw vragen zeker beantwoorden.