Anno 2019 is de ‘war for talent’ op de Nederlandse arbeidsmarkt in volle gang. Kijk maar naar de harde cijfers: de jongst werkende generaties, Y (oftewel millennials) en binnenkort ook Z, blijven ook in de komende decennia zwaar in de minderheid ten opzichte van andere generaties, zoals de Pragmatische generatie en Generatie X. Er komt dus relatief gezien steeds minder jong talent op de arbeidsmarkt én de werkloosheid neemt af. Maar hoe zorg je ervoor dat je als werkgever niet aan het kortste eind trekt? Hoe win je die ‘war’ die gaande is? De sleutel zit ‘m in werkenergie.
Als we spreken over een generatie, dan hebben we het over de groep mensen binnen hetzelfde cluster van 15 jaar is geboren. Bij deze mensen is - over het algemeen - sprake van vergelijkbare opvoeding en eenzelfde beleving van de tijdsgeest. Verschillende generaties beleven werk en werkenergie dus ook op verschillende manieren. We hebben het hier natuurlijk over generalisaties, want de beleving van werk blijft uiteindelijk ontzettend persoonlijk. Tóch valt er wel iets gemeenschappelijks te zeggen over wat generaties belangrijk vinden in werk en hoe deze belangen verschillen van elkaar. Kortom: waar ze werkenergie van krijgen.
Werkenergie heeft de magische potentie om te binden: zodra je werknemer energie krijgt van het werk dat hij of zij doet in jouw organisatie, is de kans groot dat-ie blijft bijdragen. De oudst werkende generatie (de Protestgeneratie, geboren tussen 1940 - 1955) haalt energie uit het delen en benutten van ervaringskennis en -wijsheid. Mensen uit generatie X (1955 - 1970) werken graag gezamenlijk en verbindend en willen op die manier graag samen tot het beste resultaat komen. De Pragmatische generatie (1970 - 1985) houdt van snel schakelen, concrete acties die leiden tot concrete resultaten en het versnellen van besluitvorming. En voor de jongst werkende generatie (millennials, 1985 - 2000) geldt dat zij vrijheid, gelijkwaardigheid, ontwikkeling, plezier en vertrouwen ontzettend belangrijk vinden op de werkvloer.
Dat schaarse jonge talent is onmisbaar voor de vitaliteit van jouw organisatie. Millennials bieden namelijk een frisse blik op verouderde processen en patronen en zorgen er zo voor dat je organisatie vernieuwend en bij de tijd blijft. De sleutel zit ‘m in werkenergie: zolang er in jouw organisatie voldoende werkenergie is, is de kans groter dat potentiële werknemers bij je aan de slag willen gaan. Eigenlijk zou je die ‘war for talent’ dus ook ‘de strijd voor werkenergie’ kunnen noemen. Ik geef je 3 tips die je helpen om écht even stil te staan bij het thema werkenergie, zodat jouw organisatie er het meeste uit kan halen:
Meer weten over millennials in organisaties? Lees zeker even de blogs van Studelta-directeur Martijn Hoe behoud je jong talent? en Hoe jaag je jong talent weg?. Wil je een keer een seminar van ons bijwonen? Bekijk dan onze kalender! Er is ook altijd een mogelijkheid om een inhouse seminar over bovenstaand onderwerp te organiseren, interesse? Neem contact op met jouw contactpersoon bij Studelta of vul het contactformulier in en wij bellen jou!