De waarde van waarden

Heel goed kan ik me de eerste gesprekken met bedrijven nog herinneren over het belang van een “fit” tussen de waarden van een bedrijf en een persoon. “Match op waarden? Overeenkomende drijfveren? Nee, een cv moet voldoen aan de functie die ik vacant heb!” kreeg ik vaak te horen. Telkens verbaasde ik me over het feit dat er zoveel werd gekeken naar ervaring en vaardigheden en zo weinig naar drijfveren.waarde

Wat iemand belangrijk vindt, dat stuurt zijn of haar gedrag. Dat is tegelijkertijd hetgeen waar iemand energie van krijgt of energie op verliest. Dit is dus essentieel om bij stil te staan als je een baan zoekt, als je een werknemer zoekt of wanneer je verantwoordelijk bent voor de match tussen bedrijf en persoon! Wanneer de waarden en drijfveren passen bij de waarden van een organisatie, wordt het “gedrag” dezelfde kant op gestuurd. De match tussen opdrachtgever en talent is meer passend en zorgt voor een echt duurzame relatie, hier komt echte energie vrij!

Een vak apart
Het doorvragen en tot op de bodem uitzoeken van een waarde is een vak apart. Want een waarde als “uitdaging” heeft voor iedereen een andere betekenis of lading. En wat het voor jou betekent op dit moment, is misschien over een jaar weer heel anders. Ik adviseer dan ook iedereen om minimaal één keer per jaar stil te staan de eigen drijfveren. Doe je nog wat je belangrijk vindt? En doe je dus waar je energie van krijgt? En wat ga je er vervolgens echt mee doen?

Al jaren geven we workshops en adviseren we je werkzoekenden en werkgevers over dit onderwerp. Het is nog steeds verbazingwekkend dat zo veel mensen deze stap overslaan. Want hoe kun je nu weten wat je wilt als je niet weet wat je belangrijk vindt? De inzichten die we op dit vlak geven zijn daarom zelfs na 10 jaar nog steeds vernieuwend en waardevol.

vaknieuws

Psst...

Wil je op de hoogte gehouden van vaknieuws binnen jouw sector? En evenementen die we organiseren? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief, zodat we jou relevante informatie kunnen toesturen!