De veranderparadox bij vergrijsde gemeenten

Logischerwijs denk je dat vergrijsde gemeenten alles in werking stellen om jongeren aan te trekken. De noodzaak bij hen is immers het hoogst, waar moeten ze anders hun waardevolle kennis kwijt? Niets is minder waar. Juist de meest vergrijsde gemeenten lijken niet te veranderen en hebben moeite met het aantrekken van jongeren. 
 
Wat gaat er mis?
“Bij ons is een aantal jaren werkervaring echt vereist”. “Je kan niet zonder kennis op onze afdeling werken”. “Het is echt te druk om onervaren jongeren te begeleiden”. “We hebben wel eens wat trainees gehad, maar die zijn allemaal weer vertrokken”. Dit zijn slechts enkele uitspraken die ik de afgelopen maanden heb gehoord bij een aantal sterk vergrijsde gemeenten. Wat gaat daar mis?
 
Gebrek aan lef! Bureaucratie, strikte opvolging van wet- en regelgeving en een hiërarchische organisatiestructuur gaan er niet voor zorgen dat onervaren jongeren met minder inhoudelijke kennis graag bij jou willen EN kunnen werken. In- en uitklokken, achterkamertjespolitiek en langzame besluitvorming zijn een greep uit de patronen die jongeren bovendien afschrikken om überhaupt bij gemeenten te willen werken. 
 
Gelukkig kan het anders!
Afgelopen maand kwam ik bijvoorbeeld bij de Gemeente Molenwaard en de Gemeente Bodegraven-Reeuwijk, twee middelgrote gemeenten in een sterk vergrijsd gedeelte van Zuid-Holland. De gemeenten besloten beiden (Molenwaard 5 jaar geleden, Bodegraven-Reeuwijk 3 jaar geleden) onder aanvoering van hun Gemeentesecretaris dat het roer om moest. 
 
Anno 2016 zijn beide gemeenten ver gevorderd in het zelforganiserend samenwerken. De Gemeente Molenwaard is zelfs volledig gedigitaliseerd: geen gemeentehuis meer maar medewerkers gaan zelf de wijk in op afspraak met bewoners. Bij de Gemeente Bodegraven-Reeuwijk bestaan afdelingen in de nieuwe organisatie helemaal niet meer. Evenmin de voormalige managementlagen. Er wordt op flexibele wijze buiten de lijntjes gekleurd. Vanuit rollen in plaats vanuit functies. Deze gemeenten durven te veranderen! 
 
En dan is er het opvallend overeenkomende personeelsbeleid bij beide gemeenten: bij het aannemen van nieuwe medewerkers wordt gekeken naar drijfveren in plaats van werkervaring. Net zoals wij dat doen bij Studelta. Soms liever helemaal geen werkervaring bij andere gemeenten want dan blijkt het erg lastig om op de nieuwe manier te werken. Onbevangenheid en een frisse blik worden omarmd. Jongeren zonder werkervaring zijn er welkom en ze willen ook graag werken bij gemeenten als Molenwaard en Bodegraven-Reeuwijk. Het mes snijdt aan twee kanten... 
 
Ik daag alle vergrijsde gemeenten uit: toon lef en durf te veranderen zoals de Gemeente Molenwaard en de Gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Durf die jongere met de juiste drijfveren aan te nemen en verbreek de ban van vereiste kennis en werkervaring (die is echt al voldoende aanwezig!). Verander nu het nog kan. Durft jouw gemeente het aan?
Nieuwsbrief

Pssst...

Wil je op de hoogte gehouden van vaknieuws binnen jouw sector? En evenementen die we organiseren? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief, zodat we jou relevante informatie kunnen toesturen!