De toekomst is urgent

De afgelopen anderhalf jaar heb ik mij zo ongeveer dagelijks bezig gehouden met de vraag of hoogopgeleide starters iets te zoeken hebben in de corporatiesector. Ik herinner mij nog goed wat een directeur-bestuurder in gesprek met mij daarover zei. Hij vertelde mij dat je een zaal vol corporatiebestuurders kan zetten en vervolgens de hele zaal zou beamen dat jong talent meer dan welkom is. Dat klinkt veelbelovend, maar starters daadwerkelijk een kans geven blijkt niet altijd een gemakkelijke opgave in praktijk.

Beren op de weg


Diezelfde directeur-bestuurder vertelde mij namelijk ook iets anders: het zou in dezelfde zaal angstvallig stil blijven als de vraag gesteld zou worden: “Wie wil er vanaf morgen een paar hoogopgeleide talenten over de vloer?”. Vanaf dat punt wordt het bezwaarlijk en lastig. Geen budget, geen tijd om de talenten te begeleiden, niet voldoende relevant werk, weerstand van collega’s...

Droomcorporatie?


Kortom: geen urgentie. Toch? Ja en nee. Managers en bestuurders kunnen zich afvragen wat binnen hun verantwoordelijkheden urgent is. Afgelopen maandag had ik daar een mooi gesprek over met een andere corporatiebestuurder in mijn netwerk. Zij vroeg zich af: neem ik verantwoordelijkheid voor hoe het in mijn corporatie gaat in 2018 of kijk ik ook naar - ik noem maar een jaar - 2025? En als ik terug ga rekenen van 2025 naar 2018, wat kan ik dan dit jaar doen om mijn droomcorporatie werkelijkheid te laten worden?

Starters in woningcorporaties


Het aandeel hoogopgeleide starters in de corporatiesector is beperkt. Zeer beperkt als je het mij vraagt. Onderzoek van TNO (in opdracht van FLOW) wijst uit dat het percentage medewerkers tot 25 jaar verwaarloosbaar is, maar ook de groep tussen de 25 en 35 jaar is ondervertegenwoordigd ten opzichte van andere cohorten. Dit terwijl de kwalificatie van medewerkers en de leeftijdsopbouw in het onderzoek als belangrijke knelpunten genoemd worden als het gaat om personeelsplanning! Nog een paar conclusies uit het rapport: de vergrijzing van het medewerkersbestand duurt voort, terwijl de toename in het gemiddelde opleidingsniveau stokt.

Lef tonen loont


Maar wat is het probleem? 2025 is nog ver weg. Bovendien: de huurders zijn tevreden, het werk wordt gedaan, financieel is alles op orde. Juist daarom wil ik managers en bestuurders uitdagen om in 2018 werk te maken van de toekomst. Toon weer wat lef, wees inventief en denk aan waar jouw corporatie in 2025 wil staan. Er zijn in iedere corporatie voldoende uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van bijvoorbeeld veranderende organisatiecultuur, verduurzaming of digitalisering. Maak ruimte voor jong talent, omarm ze nu het nog kan (de arbeidsmarkt trekt aan, remember?).

Starters staan te trappelen om het verschil te maken voor de corporatiesector - geef jij ze de kans om tot bloei te komen?

Nieuwsbrief

Pssst...

Wil je op de hoogte gehouden van vaknieuws binnen jouw sector? En evenementen die we organiseren? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief, zodat we jou relevante informatie kunnen toesturen!