De stoffige ambtenaar: bestaat-ie écht?

In december ben ik begonnen met werken bij Studelta. Ik kwam uit een wereld van toprestaurants, emotie, koks en passie en liefde voor eten. Als je dan ergens gaat werken als contactpersoon voor gemeenten, een wereld die je niet goed kent, dan val je in eerste instantie terug op verhalen van anderen en je eigen vooroordelen. En de verhalen van anderen zijn meestal niet de positieve ervaringen, laat staan de vooroordelen die we zelf allemaal hebben over ambtenaren en gemeenten. Ik was dus maar wat benieuwd: die stoffige ambtenaar, in hoeverre bestaat die nou écht?

vacature nieuwsbrief

Pssst...

Wil je op de hoogte gehouden van vaknieuws binnen jouw sector? En evenementen die we organiseren? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief, zodat we jou relevante informatie kunnen toesturen!

Welkom in de wereld van gemeenten
Omdat ik zelf politiek actief ben in Amsterdam wilde ik graag ergens werken waarbij ik meer raakvlak zou hebben met politiek en bestuur. Ik wilde meer van die wereld te weten komen en ik wilde mijn werk, interesse en passie gaan combineren. Als accountmanager van Studelta bij gemeenten kon dit in mijn ogen bij uitstek en gelukkig; dat is ook zo! Inmiddels ben ik bij veel gemeenten over de vloer geweest en heb ik met veel personen in verschillende functies contact gehad.

Wat viel me op?
Nu ik na enige tijd terugkijk en reflecteer op wat ik heb meegemaakt kan ik verschillende conclusies trekken. Zo is het bijzonder om te zien dat ook binnen één provincie alle gemeenten echt een eigen cultuur hebben. Of dat er overal weer anders wordt aangekeken tegen het nut en inzetten van generatie Y. Maar bovenal valt het op dat ik nog nergens die suffe organisatie of stoffige ambtenaar ben tegengekomen waarvan ik zelf dacht dat ik daar veel mee te maken zou krijgen.

Wie kwam ik dan wel tegen?
Nou, geen stoffige mensen in elk geval! De mensen die bij gemeenten werken doen dat namelijk met enorm veel passie voor de organisatie en met name voor de inwoners van hun gemeente. Ze willen echt het beste omdat ze weten dat hun inwoners van hen afhankelijk zijn voor veel belangrijke zaken. En dat geldt voor bijvoorbeeld zaken omtrent de WMO, de uitvoering van de jeugdwet, maar ook de participatie van burgers in de nieuwe omgevingswet. En het valt me op dat zij willen dat de gemeente de best denkbare organisatie is juist om dit allemaal zo goed mogelijk te kunnen doen voor de inwoners van een gemeente en dus niet, zoals vaak wordt aangenomen, om vanuit de ivoren toren te vertellen wat het beste is voor de ‘burger’.

En dus…?
Het is fijn om na zes maanden te kunnen concluderen dat ik er naast zat met mijn vooroordelen. Het is fijn om te merken dat ik te maken heb met mensen die hun werk doen met passie en plezier, zoals ik dat zelf ook graag wil doen. Het is fijn om te merken dat gemeenten en de mensen die daar werken zich zo bewust zijn van waarom en voor wie ze daar werken. Het is op zo’n moment dus helemaal niet erg om te concluderen dat ik fout zat en daarbij weer een van die clichés, namelijk die van de stoffige ambtenaar, kan laten varen.

Wil jij een keer met mij in gesprek gaan over wat Studelta kan betekenen voor jouw gemeente? Neem dan contact met me op! Of kom naar ons seminar 'Een gouden generatiepact' op donderdag 14 juni.