De jongste generatie werkenden & burn-out: 6 oorzaken

Je hoort het vaak: de jongste generatie werkenden is gevoeliger voor een burn-out dan andere generaties. Cijfers wijzen dit ook uit: zo heeft 70% van de starters stressklachten, is 25% dagelijks bang om een burn-out te krijgen en heeft 14% daadwerkelijk een burn-out (Metronieuws, 2017). Dit zijn zo’n 100.000 starters. Hoe komt dat eigenlijk? We geven je 6 oorzaken.

Heb je na het lezen meer vragen over millenials en burn-outs? Op 9 april organiseerde wij een seminar over dit onderwerp. In één avond werden de aanwezigen bijgepraat door Thijs Launspach (millennial- en burn-out expert) en David Bobeldijk (arbeids- en organisatie psycholoog). 

> Lees meer over het seminar

Hieronder lees je de 6 meest voorkomende oorzaken van een burn-out.

#1: De opvoeding: verwachtingen

De huidige starters, geboren tussen 1980 en 1995, zijn in hun vroege jeugd opgegroeid in economisch zeer goede tijden. De boodschap die veel van hen tijdens hun jeugd hebben meegekregen was dan ook: je kunt alles worden wat je wilt. Dat maakt dat deze generatie heel hoge verwachtingen van het leven heeft. En van zichzelf. De starters van nu geloven dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het geluk en succes in hun leven. Maar daardoor geloven zij ook het tegenovergestelde, namelijk dat als zij geen geluk of succes ervaren, zij hebben gefaald. Gevolg: stress!

#2: Nog een keer de opvoeding: keuzestress

We schreven het zojuist al: de huidige starters zijn in hun vroege jeugd opgegroeid in economisch zeer goede tijden. Een andere boodschap die veel van hen tijdens hun jeugd hebben meegekregen was dan ook: doe vooral wat je leuk vindt. Maar voor de huidige generatie starters zijn er in de moderne wereld veel meer keuzes dan voor alle generaties voor hen. Gevolg: (keuze)stress!

#3: De crisis: arbeidsmarkt

Toen de meeste van deze millennials de arbeidsmarkt betraden was het crisis. De kansen op een baan op hun eigen niveau waren klein, de kansen op een vast contract nihil. Hoezo worden wat je wilt? Hoezo doen wat je leuk vindt? Een baan onder je niveau bedoel je. En na drie tijdelijke contracten is daar het gat van de deur. Gevolg: stress!

#4: Nog een keer de crisis: woningmarkt

Door de financiële onzekerheid die die tijdelijke contracten met zich meebrachten konden  deze starters geen fatsoenlijk huis kopen of huren. Moesten ze ook nog jarenlang in dat gedeelde appartement of studentenhuis blijven wonen. Bij elkaar genomen gaf dat veel starters het idee dat ze hadden gefaald (zie ook #1). Gevolg: stress!

#5: Online: social media

Jongeren kijken vaak naar elkaar om te beoordelen hoe succesvol ze zijn in het leven. Daarbij kon de huidige generatie starters als eerste op grote schaal gebruik maken van social media. Maar op die social media posten mensen vooral de leuke dingen. Picture perfect. En daarmee creëren we massaal een veel optimistischer beeld van de werkelijkheid. Deze starters hebben daardoor onrealistische verwachtingen van hoe het leven eruit zou moeten zien. Gevolg: stress!

#6: Nog een keer online: snel en on demand

De jongste generatie werkenden is opgegroeid in de digitale wereld: alles gaat snel en is on demand beschikbaar. Hoezo een week wachten op de volgende aflevering van je favoriete serie? Je kunt toch online bingewatchen? En lijkt die man of vrouw geen 100% match? Swipe je hem of haar toch weg? Er zijn er nog 100 online. Dat maakt dat ze misschien wat ongeduldig zijn. Dat ze niet weten hoe het is om onderaan de ladder te beginnen en te wachten op die volgende carrièrestap. En dat ze daarom al snel te veel hooi op hun vork nemen: ze willen alles doen, overal verantwoordelijk voor zijn en snel naar de top. Gevolg: stress!

Je las zojuist het 3e artikel uit de serie ‘Ben jij klaar voor de jongste generatie werkenden op jouw werkvloer?’. Eerder verschenen ‘Generatie Y in jouw organisatie, wat betekent dat?’ en ‘Dit zijn de trends onder de jongste generatie werkenden’. Stay tuned voor ons volgende artikel. Daarin vertellen we je wat je als leidinggevende kunt doen om starters zo goed mogelijk te laten landen in jouw team of organisatie.

Seminar: 'Millennials & burn-out'

Seminar: Millennials & Burn-out

Het is een sluipmoordenaar voor zowel werknemers als organisaties: Burn-out. Vrijwel elke organisatie met jonge werknemers heeft er wel eens mee te maken gehad. Daarom organiseerden wij het seminar: 'Millennials & burn-out' op dinsdag 9 april. Thijs Launspach & David Bobeldijk zullen jou van de inhoud voorzien, benieuwd? Lees dan verder!