De gezonde werkrevolutie

We staan voor een feit dat we tegenwoordig langer werken en langer leven. De vraag is, doen we dit ook in een even goede gezondheid? We kennen wellicht allemaal het onderstaande plaatje:
Werkrevolutie

Soms komt het voor dat we gewoon urenlang onafgebroken ineengedoken achter onze computer zitten, slurpen we bakken koffie weg alsof ons leven ervan afhangt, verlangen we om 16.00 uur naar die zoete koek om ons een laatste energiekick te geven en hangen we op vrijdag dronken tegen onze collega’s aan om even lekker de week af te sluiten en misschien zelfs nog wel wat te roddelen over die verwaande collega.

Maar zeg eens eerlijk… word je daar effectiever en gelukkiger van?


Het eerlijke antwoord ligt ergens tussen ‘niet echt’ en ‘niet lang’.
Laatst las ik de resultaten van een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit Twente, Vrije Universiteit en CBRE naar de gezondheid van werknemers. De uitkomsten logen er niet om en ik kan me voorstellen dat werkend Nederland hierover best een beetje inspiratie kan gebruiken. Demografisch en maatschappelijke trends wijzen immers uit dat het welzijn van werknemers steeds belangrijker gevonden wordt. Ook neemt de mate van stress toe en raken burn-outs en depressies daardoor het leven van veel werkende mensen. Tijd dus om op een positieve manier stil te staan bij een gezonde werkomgeving!

De uitkomsten in één oogopslag

diagram

Even een stukje achtergrond...

Tijdens het onderzoek zijn de prestaties van 124 deelnemers maandelijks gemeten en met elkaar vergeleken. Bij alle experimenten presteerden de deelnemers in de gezondere omgeving beter dan de deelnemers in een reguliere, niet geregisseerde werkomgeving.

Kritisch naar jezelf kijken

Natuurlijk kijk ik bij het lezen van een dergelijk onderzoek ook kritisch naar onszelf als werkgever: op welke manier houdt Studelta rekening met het welzijn van haar werknemers? En zijn we daar succesvol in? Het thema gezondheid komt bij ons vaak aan de lunchtafel terug. Het is een aanstekelijk onderwerp dat mensen inspireert om thuis ook hun gewoontes aan te passen.

We hebben de afgelopen jaren kleine en grotere keuzes gemaakt om gezondheid meer te promoten. Vitale medewerkers zijn immers gelukkiger. Als zij lekker in hun vel zitten, merken onze pioniers en klanten daar ook enorm veel van! Toch hebben wij ook te maken met werknemers die last hebben van stressgerelateerde klachten. Momenteel onderzoeken we welk gedrag in onze cultuur de mate van stress vergroot. Misschien breng ik je nog wel op de hoogte van de uitkomsten!

Heb je interesse om meer te lezen over het onderzoek naar de gezondheid van werknemers? Zie hier de link.

Meld je aan als pionier

Meld je aan als pionier

Het kiezen van de juiste startersbaan is niet altijd een gemakkelijke opgave. Wat als je daar niet gelukkig wordt? Gelukkig heeft Studelta sinds 2005 1000'en pioniers geadviseerd en geplaatst bij de tofste opdrachtgevers die maatschappelijk betrokken zijn.
  • Sinds 2005
  • 1000'en pioniers geadviseerd
  • En geplaatst bij maatschappelijk betrokken organisaties
Schrijf je in en onze recruiters bespreken graag de mogelijkheden met je.