De beste tips voor een sollicitatiegesprek

Je bent bijna of net afgestudeerd en hebt nog weinig ervaring met solliciteren. Hoe bereid je je dan voor op een gesprek? Goeie vraag! In een sollicitatiegesprek krijg je vaak maar één kans om jezelf te verkopen. Belangrijk is ten eerste dat je jezelf goed kent en weet wat jou drijft. Hier kun je achter komen door mensen die jou goed kennen te vragen naar jouw talenten en verbeterpunten en jezelf de vraag te stellen wat jij nou echt belangrijk vindt. In deze blog wil ik je graag een aantal ‘tips and tricks’ meegeven op basis van de ervaring die ik tot nu toe heb opgedaan en valkuilen die ik als recruiter heb gezien.

Verkoop jezelf

Ik noem solliciteren niet voor niets “jezelf verkopen”; dit is het in feite ook. Zorg dat je jezelf bent, maar wel die beste versie van jezelf neerzet in een gesprek. Hoe doe je dit dan? Onder andere door jouw ervaringen op een positieve manier te verwoorden. Stel dat je in je bestuursjaar veel goed werk hebt verzet maar dat dit vooral ter voorbereiding was op een groot project wat nog verder uitgebouwd moest worden, waar jij dus niet meer concreet mee hebt kunnen shinen. Zeg dan iets in de trant van “De projectomschrijving die ik heb gemaakt en de lijntjes die ik in mijn bestuursjaar heb uitgezet, daar plukt het huidige bestuur nog de vruchten van!”

Jij in je team

Spreek niet alleen over “we”, maar ook over “ik”; een recruiter is altijd benieuwd naar wat JIJ hebt gedaan en bereikt hebt, niet wat de resultaten van je groep zijn. Zeg dus bijvoorbeeld “binnen mijn team was ik verantwoordelijk voor X en heb ik Y gedaan”. Dan is duidelijk voor welke impact jij hebt gezorgd en dat je niet hebt ‘meegelift’. In veel functies is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken, dus zorg dat je genoeg voorbeelden hebt hiervan. Of dit nu in een stage, bijbaan, commissie of projectgroep voor je studie was.

Voorbeelden paraat hebben

Wanneer een recruiter op zoek is naar bewijs van waar je krachten liggen, dan zal hij/zij altijd vragen naar voorbeelden op basis van eerdere ervaringen. Zo zul je in een sollicitatiegesprek van een uur zeker zes keer horen “kun je een voorbeeld geven van een situatie waarin je….”. Hierbij wordt er bijvoorbeeld gezocht naar een probleem of conflict en hoe jij dat toentertijd hebt opgelost (waar jij middels de ‘STAR methode’ antwoord op kan geven). Gedrag in het verleden zegt heel veel over je mogelijke gedrag in de toekomst!

Voer de dialoog

Onthoud dat een sollicitatiegesprek een dialoog is, geen overhoring. Zorg dus dat jij ook jouw vragen op een rijtje hebt en dat je weet wat jij belangrijk vindt. Lees je in over je gesprekspartner en laat merken dat je bijvoorbeeld hun Linkedin profiel bekeken hebt. Besef je daarnaast dat de sollicitatie al begint wanneer jij over die drempel stapt van het pand. Begroet de receptioniste dus vriendelijk, zeg duidelijk waarvoor en voor wie je komt en pak in de wachtruimte het FD in plaats van je smartphone...

Wees congruent

Zorg dat wat je wilt, zegt en doet in overeenstemming is. Zo is het belangrijk dat je, wanneer je zegt dat je graag een baan wilt waarin je klanten zult adviseren, ook aangeeft dat je het leuk vindt om bijvoorbeeld anderen verder te helpen, relaties te bouwen en service te verlenen. Terwijl je zegt dat je dit leuk vindt, trek er dan een vrolijk gezicht bij... Anders gelooft niemand je. Klinkt misschien heel logisch en het zou vanzelf moeten gaan als je meent wat je zegt, maar toch goed om bewust te zijn van wat je uitstraalt.

Met deze tips kom je al een heel eind, in mijn volgende blog deel ik creatieve vragen die je nog meer kunnen helpen bij jouw voorbereiding.

nieuwsbrief

Pssst...

Maak een profiel aan bij Studelta en wij kunnen jou helpen bovenstaande tips tot uitvoer te brengen.